Biden
International

Biden: Dacă Rusia atacă Ucraina, Germania blochează gazoductul Nord Stream 2

Controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania revine puternic ca una dintre principalele „pârghii” ale lui Joe Biden pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina.

Casa Albă nu a precizat clar dacă Joe Biden i-a transmis această ameninţare energetică lui Vladimir Putin marţi, în cursul summitului virtual. În faţa presei, însă, consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a insistat asupra acestui aspect de o „prioritate absolută”.

Notând că gazoductul nu este încă în funcţiune, în aşteptarea certificării din partea germană, el a estimat că, prin urmare, nu poate servi drept „pârghie pentru Putin”. „Este o pârghie pentru Occident, pentru că dacă Vladimir Putin doreşte ca viitorul Nord Stream 2 să transporte gaz, s-ar putea să nu-şi asume riscul de a invada Ucraina„, a spus Jake Sullivan.


Casa Albă a spus că Germania și-a luat angajamente cu privire la conducta Nord Stream 2, care merge din Rusia până în Germania sub Marea Baltică, în cazul unor acte agresive din partea Rusiei.

Speculaţiile sunt numeroase legate de o iniţiativă a Washingtonului de a tăia Rusia din SWIFT, o piesă esenţială în finanţele mondiale care permite băncilor să facă banii să circule, se arată într-o analiză AFP, citată de Agerpres. Dar această ipoteză, calificată frecvent ca o „opţiune nucleară” în lumina repercusiunilor pe care le-ar avea asupra economiei ruse, dar şi mondiale, ar fi considerată de Statele Unite doar ca ultimă soluţie. De altfel, niciun responsabil american nu a confirmat-o.

„SWIFT ar fi o escaladare majoră”, a declarat pentru AFP fostul ambasador american la Kiev William Taylor, vicepreşedinte al think tank-ului United States Institute of Peace. În opinia sa, „Nord Stream 2 este o opţiune serioasă”, „una dintre cele mai importante măsuri” luate în considerare, pentru că ar permite administraţiei Biden să dea dovadă de fermitate foarte mare, fără a ajunge până la a provoca un seism economic.

Statele Unite se opun ferm acestei conducte care trece prin Marea Baltică, ameninţând că vor priva Ucraina de o parte din veniturile încasate din tranzit, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei. În pofida unei clase politice ostile proiectului, niciun guvern american nu şi-a asumat, însă, riscul de a ajunge la o ceartă cu Germania, un aliat-cheie. Iar sancţiunile limitate luate până acum nu au împiedicat construcţia să ajungă la final.

blank