Biden
International

Biden avertizează Beijingul: SUA se angajează să apere Filipinele în fața unui atac în Marea Chinei

Biden avertizează Beijingul. Într-un summit istoric cu liderii japonez și filipinez, președintele american Joe Biden a făcut o declarație fermă, subliniind angajamentul SUA de a apăra Filipineele în caz de agresiune în Marea Chinei de Sud.

Joe Biden a declarat că „orice atac împotriva unui avion, unei nave sau forțelor armate filipineze în Marea Chinei de Sud va declanșa punerea în aplicare a tratatului de apărare reciprocă” dintre Washington și Manila.

Biden avertizează Beijingul: SUA se angajează să apere Filipinele în fața unui atac în Marea Chinei

Într-un comunicat comun, cei trei lideri au exprimat îngrijorare față de „comportamentul periculos și agresiv al Republicii Populare Chineze în Marea Chinei de Sud”, subliniind preocuparea lor cu privire la „militarizarea teritoriilor câștigate și revendicările maritime ilegale” în această regiune strategică.

În cadrul summitului trilateral de la Casa Albă, Biden i-a primit pe președintele filipinez Ferdinand Marcos și pe premierul japonez Fumio Kishida, subliniind angajamentul Statelor Unite față de securitatea ambelor țări.

Citește și: Exerciții de război americano-britanice-japoneze în indo-pacific: Suntem pregătiți să răspundem dur

Democratul în vârstă de 81 de ani a reiterat obiectivul unei regiuni Asia-Pacific „libere, deschise, prospere și sigure”, contrapunându-se astfel viziunii Chinei.

Reacția Chinei nu s-a lăsat așteptată

Autoritățile chineze au condamnat intensificarea cooperării militare dintre SUA și Japonia, acuzând Statele Unite și Japonia că „fără a ține seama de gravele preocupări ale Chinei, au defăimat și atacat China în privința Taiwanului și a problemelor maritime”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de externe, Mao Ning, a făcut aceste declarații într-un briefing de presă, conform AFP.

blank