Biden
International

Biden anunţă că SUA vor livra Ucrainei sistemul de rachete Patriot, „un element decisiv” pentru apărarea antiaeriană

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat oficial că Statele Unite vor trimite un pachet suplimentar în valoare de 1,8 miliarde de dolari ca asistenţă în Ucraina, care va include sistemul de rachete Patriot, potrivit CNN.

”Va dura ceva timp pentru a finaliza instruirea necesară” pentru a opera sistemul, dar rachetele Patriot vor fi ”un element decisiv” pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, a declarat, miercuri noapte, Biden, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite news.ro.

Statele Unite se angajează că se vor asigura că ucrainenii îşi pot apăra ţara împotriva agresiunilor Rusiei „atât timp cât va fi nevoie”, a spus Biden.

Preşedintele a mulţumit membrilor Congresului pentru sprijinul bipartizan acordat Ucrainei până în prezent – inclusiv pentru cel mai nou pachet suplimentar, în valoare de 45 de miliarde de dolari.

„Acesta este un pas foarte important pentru a crea un spaţiu aerian sigur pentru Ucraina şi va fi singura modalitate prin care vom putea priva ţara teroristă de posibilitatea de a lovi sectorul nostru energetic, poporul nostru şi infrastructura noastră”, a declarat, la rândul său, Volodimir Zelenski în timpul conferinţei de presă comune cu Joe Biden de la Casa Albă.

Zelenski a mai spus că principalul obiectiv al discuţiilor purtate miercuri a fost „întărirea Ucrainei” şi va aduce „veşti bune la întoarcerea acasă” datorită pachetului de asistenţă al SUA pentru Ucraina.

„Cel mai puternic element al acestui pachet este reprezentat de sistemul Patriot”, a arătat Zelenski.

„Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru ceea ce a făcut împotriva noastră, a poporului nostru, a Europei şi a lumii libere”, a punctat Zelenski.

Volodimir Zelenski a ajuns miercuri seară la Casa Albă, a fost primit de președintele Joe Biden și de prima doamnă Jill Biden. Este prima deplasare internațională a președintelui ucrainean de la invadarea ţării sale de către Rusia, pe 24 februarie.

Zelenski i-a acordat omologului său titlul de ”Erou al Ucrainei”, care, a declarat el, i-a fost înmmânat de către un un căpitan din armata ucrainerană care luptă în regiunea Donbas.

”Un tip care este cu adevărat, cu adevărat, un erou, un căpitan adevărat. Iar el mi-a cerut să înmânez titlul său preşedintelui Biden”, a declarat Zelenski.
Biden
”El este foarte curajos şi a spus că-i dă (titlul său) unui preşedinte foarte curajos. Iar eu vreau să vi-l dau dumneavoastră. Aceasta este o cruce a Meritului Militar”, a declarat Zelenski.

Gestul l-a impresionat pe președintele american. „Ce mare onoare! Nemeritat, dar foarte apreciat”, a reacționat Biden.

Președintele SUA a mai spus că ste o „mare onoare” să primească acest cadou şi că doreşte, la rândul său, să îi ofere militarului ucrainean o medalie americană.

blank