Featured, Life

Beneficiile și riscurile unui pahar de vin pe zi

Daca obisnuiesti sa savurezi un pahar de vin la cina sau la sfarsitul zilei, pot exista unele avantaje, dar si unele riscuri pentru sanatate. Iata cateva schimbari care au loc in organism daca bei un pahar de vin pe zi.

Vinul rosu imbunatateste sanatatea intestinala
Studiile realizate au reliefat faptul ca persoanele care beau vin rosu au o diversitate mai mare de bacterii bune in comparatie cu cei care nu o fac. Acest efect nu a fost observat in cazul consumului de vin alb sau alte tipuri de alcool.

Cu mai multe bacterii bune in corp, se crede ca digestia alimentelor este mai buna, imunitatea mai bine pusa la punct si, totodata, greutatea se tine mai usor sub control. Efectul s-a observat si atunci cand se consuma vin rosu chiar si o data la doua saptamani, nu neaparat zilnic, potrivit acasa.ro.

Vinul rosu imbunatateste sanatatea inimii
Etanolul si polifenolii din vin, impreuna, ajuta la protejarea impotriva bolilor cardiovasculare cronice si a bolilor de inima. Mai mult, un pahar de vin rosu seara, care contine un antioxidant numit resverator, ar putea avea beneficii asupra inimii.

In plus, taninul din vinul rosu este si el asociat cu un risc redus de boli de inima si diabet de tip 2. Antioxidantii din vin ajuta la pastrarea sanatatii inimii, scad colesterolul nesanatos si stimuleaza sistemul imunitar.

Insa, moderatia este cheia. Aportul cronic si excesiv de alcool este asociat cu slabirea inimii (cardiomiopatie) si insuficienta cardiaca.

Contribuie la sanatatea oaselor
Desi studiile au dovedit ca bauturile tari pot genera osteoporoza, in cazul unui pahar de vin, sau chiar mai putin, femeile aflate la menopauza au prezentat imbunatatirea structurii oaselor, acestea devenind mai puternice.

Concluzia este ca un pahar de vin pe zi, sau chiar mai putin, este asociat cu o densitate osoasa mai buna, in special in cazul femeilor aflate in postmenopauza. Cresterea cifrei densitatii osoase ajuta la construirea de oase noi si la prevenirea pierderilor osoase.

Totusi, medicii avertizeaza ca alcoolul poate afecta absorbtia calciului in stomac, ceea ce poate duce in timp la incapacitatea de a construi oase puternice si nu trebuie uitat ca activitatea fizica regulata joaca un rol esential in pastarea oaselor puternice si sanatoase.

Imbunatateste activitatea creierului
Este adevarat ca functia creierului poate scadea odata cu inaintarea in varsta, dar aportul moderat de alcool (cel mult un pahar de vin pe zi), poate fi asociat cu o degradare mai lenta. Un studiu care a implicat aproape 1.500 de persoane a reliefat faptul ca persoanele de cel putin 65 de ani care consumau vin in cantitati moderate, aveau un volum mai mare de creier decat cei care nu consumau.

Este adevarat ca volumul total al creierului nu este acelasi lucru cu functia cognitiva. Totusi, creierul se atrofiaza considerabil in cazul unor afectiuni ca Alzheimer si dementa, deci un volum mai mare de creier este un semn bun.

Este posibil sa nu dormi prea bine
Desi multi oameni cred ca un pahar de vin seara ii poate ajuta sa doarma mai usor, consumul de alcool inainte de culcare este asociat cu inhibarea somnului restaurator si poate influenta sanatatea mentala.

 

blank