Pentru mulţi, cel mai bun vin spumant din lume e şampania, care poate folosi acest apelativ doar dacă e produsă în regiunea Champagne din nord-estul Franţei. Însă, peste graniţă, în învecinata Belgie, producătorii de vinuri au creat sortimente proprii de vin spumos, pe care experţii le-au declarat chiar mai bune decât originalul francez. 

În Belgia, dopurile sar voioase în aer. Şi de data asta nu e vorba de faimoasa bere belgiană, ci de vinul spumant belgian. „Bulele belgiene” sunt campioane pe plan mondial şi fosta regiune minieră Mons, care producea cărbune, produce acum o băutură voluptuoasă.

„Le Chant d’Éole”, Cântecul turbinei eoliene, e un vin spumant care n-are voie să se numească şampanie, dar care o întrece pe aceasta.

„Asta e răzbunarea pentru Cupa Mondială pierdută la fotbal! Membrii francezi ai juriului au cerut mai multe renumărări ale voturilor, fiindcă nu le venea să creadă. Dar nu e glumă: belgienii au învins”, spune Hubert Ewbank, producător de vin.

Schimbările climatice au adus aceleaşi condiţii pentru cultivarea strugurilor ca în regiunea franceză Champagne. Compoziţia solului belgian este, şi ea, aceeaşi.

„Avem o locaţie frumoasă, colinară, orientată spre sud, şi solul e bogat în calcar. Calcarul poros e foarte bun în special pentru strugurele Chardonnay, în care simţi gustul mineralelor”, explică Hubert Ewbank, producător

Vinurile spumante belgiene nu stau în butoaie şi-n pivniţe vechi de sute de ani. Pentru ele, oţelul modern şi cele mai recente tehnologii sunt ceva mai comun şi necesită investiţii mari. Iar producţia la scară mică încă nu aduce profit. E mai mult o pasiune.

Cel mai bun lucru la vinul spumant, însă, e faptul că a învins dominaţia franceză în domeniu. Deşi nimeni nu bea mai multă şampanie pe cap de locuitor ca belgienii.

Cine ar fi crezut? Bere și vin spumant din Belgia!