Economic, Stiri

BCE a împrumutat cu 82,6 miliarde de euro 255 de bănci din zona euro

Banca Centrală Europeană a anunțat joi că a împrumutat 82,6 miliarde de euro către 255 de bănci din zona euro, în cadrul noului program de credite ieftine al BCE care a fost lansat pentru a stimula acordarea de împrumuturi către întreprinderile mici și mijlocii, transmit AFP și Bloomberg, potrivit AGERPRES.

bce_51448300

Programul, denumit TLTRO, permite băncilor să împrumute bani pentru o perioadă de patru ani la costuri fixe scăzute, astfel încât să poată acorda mai multe credite și să stimuleze creșterea economică.

‘Programul este destinat să îmbunătățească funcționarea mecanismului de transmitere a politicii monetare prin sprijinirea băncilor care urmează să acorde credite economiei reale’, se arată în comunicatul BCE.

Suma de 82,6 miliarde de euro este sub estimările analiștilor, care se așteptau ca băncile să împrumute cel puțin 100 miliarde de euro (129 miliarde de dolari) în prima etapă a programului TLTRO (Targeted Long-Term Refinancing Operation), anunțat la ședința de politică monetară a BCE din iunie. A doua etapă este programată în data de 11 decembrie iar programul se va finaliza în septembrie 2018.

Băncile pot împrumuta bani de la BCE la dobânzi scăzute, costul împrumuturilor fiind legat de rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare. În ședința din 4 septembrie, Banca Centrală Europeană a redus dobânda de politică monetară în zona euro la un nou minim record, de 0,05%, în încercarea de a stimula economia zonei, care stagnează în prezent, și de a evita pericolul deflației.

Și Banca Populară a Chinei (PBOC) a injectat miercuri lichidități în valoare de 500 miliarde de yuani (81 miliarde de dolari) în principalele instituții de creditare ale țării, un indiciu că autoritățile își sporesc eforturile de stimulare a creșterii economiei.

În schimb, Rezerva Federală a anunțat joi finalizarea programului de stimulare a economiei, la sfârșitul lunii octombrie. De la sfârșitul lui 2008 și până în prezent, Fed a menținut dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero și a injectat peste 4.000 de miliarde de dolari în economie, prin achizițiile sale de obligațiuni, în încercarea de a stimula relansarea economiei.