BBC
International

BBC: Trupele ruse țin ostatici angajații centralei nucleare Zaporojie

Centrala este încă întreținută de ingineri ucraineni. Ei au vorbit cu jurnaliștii birtanici de la BBC despre amenințările zilnice cu răpirea, precum și despre temerile lor de o posibilă catastrofă nucleară.

Jurnaliștii de la BBC i-au contactat pe angajații NPP Svetlana și Nikolai (numele lor au fost schimbate din motive de securitate) prin mesaje text. Muncitorilor ucraineni li s-a dat și li s-a permis să folosească numai carduri SIM rusești.

urse ale publicației au spus că personalul centralei nucleare ocupate nu poate monitoriza în mod corespunzător funcționarea reactorului astăzi. „ Ziua mea de lucru este o tensiune constantă ”, a spus Svetlana. – Sâmbătă a avut loc un atac la stația de azot-oxigen, care a provocat un incendiu. Printr-un miracol, oamenii care lucrează acolo au supraviețuit . ”

Potrivit interlocutorului BBC, armata rusă a transformat stația într-o bază militară, iar orașul Energodar într-un loc de lupte aprige și bombardamente. „Situația psihologică este dificilă, deoarece militarii cu arme se plimbă peste tot și totul este de fapt „sub amenințarea armei” ” , adaugă ea.

„ Colectivul este acum ostaticii rușilor ”, a spus inginerul Nikolai. „ Au oprit internetul, doar telefoanele fixe și mâncarea într-o singură cantină, i-au transformat pe alții în bazele lor . ” Potrivit acestuia, accesul pe toate acoperișurile este interzis: rușii au instalat acolo posturi de observație. Și militarii au transformat clădirea de învățământ într-o cazarmă.

„ Acum, din ce în ce mai des, personalul este răpit chiar la ieșirea din tură de lângă poarta de securitate ” , continuă Nikolai. De ce au loc astfel de atacuri nu este clar, dar localnicii vorbesc despre intimidarea folosită de ruși pentru a le stabili ordinea.

Kievul crede că Moscova dorește să reconnecteze centrala nucleară Zaporojie la Crimeea. Partea ucraineană a recunoscut că, în acest caz, Forțele Armate ale Ucrainei ar putea ataca liniile electrice. Fostul șef al Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat al Ucrainei, Grigori Plachkov, consideră că specialiștilor ruși le-ar fi nevoie de două-trei luni pentru a redirecționa electricitatea către rețeaua rusă. De asemenea, Plachkov avertizează că atâta timp cât rușii controlează centrala nucleară de la Zaporojie, riscurile de contaminare radioactivă pe scară largă a zonelor înconjurătoare sau chiar de o catastrofă nucleară cu drepturi depline sunt mari.

Centrala nucleară Zaporojie a fost bombardată pe 6 și 11 august. Părțile rusă și ucraineană se învinuiesc reciproc pentru atacuri. Pe 10 august, s-a aflat despre planurile directorului general al AIEA, Rafael Grossi, de a vizita personal centrala nucleară de la Energodar. Potrivit acestuia, doar în timpul unei astfel de vizite, inspectorii internaționali vor putea da o evaluare precisă a stării instalației și vor putea contribui la „reducerea riscului unei posibile catastrofe nucleare”.

blank