Șaman
International

Batalionul ucrainean Șaman, specializat în operațiuni pe teritoriul rusesc inamic

Detașamentul 10 al Forțelor Speciale din Ucraina – Șaman – operează în mod obișnuit în spatele liniilor inamice și pe teritoriul Rusiei. Este pentru prima dată când forțele speciale ucrainene au recunoscut că duc lupte pe teritoriul rusesc.

Este divizia de asalt și recunoaștere a serviciilor secrete militare ucrainene și acceptă doar acei oameni care trec cele mai dificile teste de rezistență și abilități de supraviețuire. Unitatea este specializată în scufundări, parașutism și alpinism.

În războiul din Ucraina, operativii Șaman intră cu elicopterele în timpul nopții, la joasă altitudine, pe deasupra graniței cu Rusia, pregătiți să debarce în spatele liniilor inamice.

Misiunile lor, de a distruge infrastructura vitală pentru război a Kremlinului, au necesitat raiduri secrete în interiorul Rusiei, au declarat pentru The Times doi dintre operativii care au luat parte la acțiuni și un ofițer de informații. Este pentru prima dată când forțele speciale ucrainene au recunoscut că duc lupte pe teritoriul rusesc.

Țintele exacte sunt clasificate, dar incursiunile echipelor peste graniță ajută la explicarea modului în care rafinăriile de petrol, depozitele de muniție și rețelele de comunicații rusești au fost sabotate în mod misterios.

Sergenții „Handsome” și „22”, ambii în vârstă de 25 de ani, au luptat împotriva forțelor președintelui Putin de la invazia acestuia în Ucraina în 2014. Acum, sunt deja experimentați.

„În fiecare zi ni s-a spus că invazia va începe mâine, dar nu se întâmpla. Când în sfârșit a început, nu mi-a venit să cred”, a mărturisit „Handsome” pentru The Times.

„Cele mai interesante misiuni sunt cele în spatele liniilor inamice, plantarea de explozibili în spatele liniilor de front, dincolo de graniță”, a declarat „22”.