Featured, Ultima Ora

Bătaie mare pe cele 750 de miliarde de euro oferite de UE pentru relansare economică

Bătaie mare pe cele 750 de miliarde de euro oferite de UE pentru relansare economică Planul de redresare economică propus de Comisia Europeană pentru combaterea crizei provocate de pandemia de coronavirus a fost primit pozitiv de Italia, Spania, Franța și Germania, în timp ce Olanda, adeptă a rigorii bugetare, consideră că negocierile vor lua timp, potrivit Agerpres.

Premierul italian Giuseppe Conte consideră că planul european de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia European este ”un excelent semnal de la Bruxelles”.

Italia ar urma să fie cel mai mare beneficiar, cu peste 153 de miliarde de euro în împrumuturi și granturi, urmată de Spania, cu aproape 150 de miliarde. Franța va primi 78 de miliarde de euro.

Al doilea beneficiar este Spania, care va putea obţine subvenţii şi credite în total de circa 140 miliarde de euro. Guvernul spaniol primeşte ”pozitiv” pachetul financiar prezentat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, care ”cuprinde multe dintre cererile formulate de Spania”, se arată într-un comunicat al guvernului condus de Pedro Sanchez.

Planul a fost salutat şi de Polonia, care ar fi a patra ţară beneficiară a acestuia (după Italia, Spania şi Franţa), cu subvenţii în valoare de peste 37 de miliarde de euro. Acest plan ”va fi benefic pentru Europa, va fi benefic pentru Polonia”, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki, care însă a descris şi el propunerea Comisiei drept un punct de plecare pentru negocieri.

Citește și: Planul de reconstrucție economică al UE, prezentat azi în PE. 19,6 miliarde de euro ar urma să primească România (sursa Bloomberg)

Franţa a cerut statelor membre să susţină planul Comisiei, preşedintele Emmanuel Macron vorbind despre ”o zi esenţială pentru Europa”, iar Germania a salutat faptul că executivul comunitar ”a preluat elementele iniţiativei franco-germane” privind constituirea unui fond european de redresare în urma pandemiei de coronavirus.

Însă cancelarul german Angela Merkel a avertizat şi ea la o conferinţă de presă că negocierile asupra planului de 750 de miliarde de euro vor fi ”dificile” şi nu se vor încheia până la summitul european din iunie. ”Obiectivul ar trebui să fie să găsim suficient timp în toamnă pentru ca parlamentele naţionale şi Parlamentul European să poată discuta” şi planul să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2021, a mai spus Merkel.

Vicepremierul belgian Koen Geens, a salutat propunerea Comisiei Europene. „Asta este o dovadă a solidarității și a responsabilității”, a spus Geens. „Este important ca exporturile noastre să revină la normal, IMM-urile noastre supraviețuiesc din asta. Ne aflăm într-un moment istoric și sper cu adevărat că toate statele membre vor arăta voința politică necesară pentru a ajunge la un acord”.

Dar planul executivului comunitar se loveşte de reticenţa câtorva state membre, în principal Olanda, Danemarca, Austria şi Suedia, grupul aşa-numit al ”frugalilor”, care ar fi preferat să susţină economia UE numai prin împrumuturi, şi nu prin subvenţii, aceste state dorind de asemenea reducerea contribuţiilor naţionale la bugetul UE.

”Este greu de imaginat că această propunere va fi rezultatul final al negocierilor”, a avertizat sub acoperirea anonimatului un diplomat olandez citat de AFP. ”Poziţiile sunt îndepărtate şi este un dosar care se decide în unanimitate. Negocierile vor lua timp”, a atenţionat acesta.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a apreciat că planul Comisiei este ”punctul de plecare pentru negocieri”, repetând că preferă acordarea de credite, nu de subvenţii. ”Sunt ţări care trebuie să plătească (în cadrul planului), precum olandezii, suedezii, danezii şi noi. Prin urmare, fiind responsabili faţă de contribuabilii noştri, spun clar că suntem în favoarea împrumuturilor”, a precizat el.

Comisia Europeană a propus miercuri un plan ambițios de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, o măsură fără precedent pentru economiile țărilor membre afectate de coronavirus. Țările vor primi atât împrumururi, cât și granturi, conform planului anunțat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Politico.

Pentru a beneficia de sumele prevăzute în acest plan, statele membre ale UE vor trebui să stabilească planuri naţionale care să cuprindă reformele faţă de care se angajează şi care vor trebui validate de Comisia Europeană.

 

blank