Bătaie de joc
Social

Bătaie de joc pentru pensionari: Majorare cât două sandwich-uri – Ce pot cumpăra bunicii României cu o majoritate de 5%?

În timp ce parlamentarii negociază procentele de creștere a pensiilor în bătaie de joc 5, 8 sau 11 la sută, românii abia reușesc să își ducă traiul de pe o zi pe alta. PNL ia în calcul o majorare de doar 5% a pensiilor, iar la un punct de 1.442 de lei, pensia minimă de 800 de lei ar crește cu puțin peste 30 de lei. Chiar și politicienii, unii dintre ei liberali sunt de acord că suma care ar intra în buzunarele bătrânilor este infimă, iar cu acești bani, seniorii defavorizați ar putea să își cumpere fie 2 sandișuri … fie mai puțin de 2 kilograme de carne.

Reporter: Ce poate face un pensionar cu o pensie minimă cu o creștere de câteva zeci de lei?

Claudiu Târziu – AUR: Creșterea este foarte mică, nesemnificativă pentru cei mai mulți dintre pensionarii din România. Ce poți să faci cu 30 de lei? Să mănânci două sandwich-uri.

Iulian Mihail Bîcă – senator PNL: Suma de 30 de lei nici nu poate fi luată în calcul. Este mai mult decât mică pentru necesitățile și nevoile pe care le au oamenii în momentul de față. La un preț de 20 de lei kg de pulpă de porc cumperi 2 kg de pulpă. Cinci la sută nu este un procent realist.

Narcis Mircescu, senator USR: Nu știu ce procent va fi aplicat de la 1 ianuarie, dar cu 40 de lei bătaie de joc nu se poate face mai mult. Poți să cumperi legume, fructe, dar nu extraordinar de multe. Adică o să fie cărate destul de ușor către casă.