Politic, Stiri

Băsescu: Nu mi-a trecut niciodată prin cap să-mi abandonez mandatul

Traian Băsescu a declarat, la TVR 1, că nu s-a gândit niciodată să demisioneze din funcţia de preşedinte pentru că “un preşedinte trebuie să-şi ducă crucea”. Băsescu a precizat că a vehiculat ideea doar la suspendarea din 2007, dar ca un avertisment pentru cei care l-au suspendat că va câştiga din nou mandatul la alegerile prezidenţiale subsecvente demisiei.

basescu_pupitru_php_96296100

“Am folosit anunţul demisiei o singură dată când ştiam că referendumul este o catastrofă pentru cei care îl fac, în 2007, când se aliaseră toate partidele şi votaseră suspendarea mea. Înainte de vot am avut impresia că-i mai pot opri dând semnalul ‘îmi dau demisia în 5 minute dacă se votează suspendarea’. Tradus, asta însemna: ‘Băieţi, aveţi un candidat care să mă poată bate, că eu vă bat în alegerile prezidenţiale?’ N-am reuşit să-i conving cu acest mesaj. Ştiam că la ora aceea nimeni nu are un candidat care să mă poată bate”, a răspuns Băsescu atunci când a fost întrebat dacă s-a gândit vreodată să demisioneze.

Traian Băsescu susţine că demisia unui preşedinte ar contraveni tocmai obligaţiilor constituţionale pe carer le are un şef de stat, mai ales în circumstanţe dificile pentru ţara sa, cum ar fi o criză economică majoră. “Niciodată nu mi-a dat prin cap şi n-am avut ideea să-mi abandonez mandatul pentru că este ruşinos ca un şef de stat să facă acest lucru fără motiv. Dacă a comis ceva ilegal şi se face de râs în faţa naţiunii este bine să lase locul liber. Altfel trebuie să-şi ducă crucea”, a spus preşedintele.

Din aceste considerente, Băsescu nu se poate pronunţa public nici asupra fratelui său, aflat în arest preventiv într-un scandal de corupţie. “Un preşedinte, înainte de a avea un frate, are responsabilităţi faţă de ţară. După ce nu voi mai fi preşedinte, am să-l căinez, dar până pe 22 decembrie nu pot fi decât şi preşedintele lui”, a mai spus Traian Băsescu.