Actualitate, Stiri

Băsescu, aproape să dea în plâns la ceremonia de decorare

“Găsim destui români care vin seara la TV şi spun că ei s-au săturat de România”

 Basescu (17)

Preşedintele Traian Băsescu a spus, miercuri, vizibil emoţionat, la ceremonia de decorare a unor personalităţi române din Diaspora, că le mulţumeşte pentru că nu s-au săturat de România, pentru că în ţară “găsim destui români care vin seara la televizor şi spun că ei s-au săturat de România”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat după ceremonia de decorare că este o onoare să se întâlnească cu cei care servesc românismul, păstrarea limbii române, a culturii limbii române în comunităţile de români din jurul frontierelor.

El a spus acest moment este cu atât mai încărcat de greutate cu cât mulţi din cei decoraţi sunt din Ucraina, Transnistria, Republica Moldova, unde “tensiunea, îngrijorarea pentru viitorul ţărilor în care trăiesc este legitimă, urmare a unor acţiuni violente a Federaţiei Ruse în regiune”. “Sigur, după Crimeea, orice om se poate gândi că se poate întâmpla orice şi în Ucraina, şi în Republica Moldova, şi în alte regiuni din jurul Mării Negre”, a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a mai spus că “poate coincidenţa acestui moment cu ce se întâmplă în regiune are şi semnificaţia hazardului”. “Nu pot să nu apreciez faptul că, deşi veniţi din zone cu tensiune maximă pentru populaţie, cu îngrijorări mari, aţi găsit timp să faceţi drumul până la Bucureşti, pentru ca această ceremonie să se desfăşoare. Ştiu că celor mai mulţi din dumneavoastră vă este greu, şi să promovaţi limba română, şi să menţineţi comunităţile româneşti unite, vă este greu şi să promovaţi cultura românească şi ştiu că aveţi şi resurse foarte puţine. România, deşi a alocat tot mai multe resurse în ultimii ani, încă are foarte multe de făcut pentru comunităţile de români din jurul frontierelor”, a mai declarat preşedintele Traian Băsescu.

El le-a spus celor decoraţi că lupta lor pentru păstrarea românismului este “eroică” şi este apreciată. “De multe ori faceţi mai multe pentru românii din ţările ai căror cetăţeni sunteţi decât reuşeşte să facă România însăşi”, a mai afirmat preşedintele Traian Băsescu.

“Ca un şef de stat care cere acelaşi lucru minorităţilor de pe teritoriul României, nu pot decât să am convingerea că, în afară de a fi minoritari români din ţări din jurul României, sunteţi în egală măsură loiali statului pe teritoriul căruia trăiţi”, a spus preşedintele.

El a ţinut să menţioneze că acest comportament este de natură să îi inspire şi pe cei care trăiesc în România. “Trebuie să vă spun că, spre deosebire de dumneavoastră, aici găsim destui români care vin seara la televizor şi spun că ei s-au săturat de România. Eu vă mulţumesc dumneavoastră că nu v-aţi săturat de România”, a adăugat Traian Băsescu, vizibil emoţionat.

Ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol a declarat, la rândul său, că nu se vor sătura de România niciodată. “Limba română nu poate fi distrusă cu kalaşnikovul. Limba română a fost şi va fi, şi vom fi în continuare apărătorii cetăţenii româneşti în stânga Nistrului. Suntem ambasada limbii române acolo”, a declarat Ion Iovcev.

Preşedintele a oferit, în semn de înaltă preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia remarcabilă avută, de-a lungul timpului, la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti din vecinătatea ţării noastre, contribuind, pe această cale, la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni, Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler, lui Ion Iovcev, director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Republica Moldova, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Comandor, doamnei Alexandrina Cernov, profesor universitar, membru de onoare al Academiei Române, director al Editurii „Alexandru cel Bun”, Cernăuţi, Ucraina, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Ofiţer domnului Predrag Balašević, medic, preşedinte al Partidului Neamul Românesc, Bor, Republica Serbia, şi domnului Aleksandru Mamakis, consul onorific al României la Bitola, Republica Macedonia, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Cavaler doamnei Raisa Pădurean, director-adjunct al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Republica Moldova, Ordinul Naţional „Pentru Merit” – în grad de Ofiţer doamnei Maria Bulat-Săhărneanu, jurnalist, director programe Vocea Basarabiei, Chişinău, Republica Moldova, domnului Petru Grozavu, jurnalist, preşedinte al Societăţii Culturale „Dunărea şi Marea”, Chişinău, Republica Moldova, şi domnului Lucian Marina, scriitor, jurnalist, redactor la Televiziunea Voivodinei, Novi Sad, Republica Serbia, Ordinul Naţional „Pentru Merit” – în grad de Cavaler domnului Nicolae Moşu, preşedinte al Asociaţiei „Valul lui Traian”, Tatarbunar, regiunea Odessa, Ucraina, domnului Anatol Popescu, jurist, preşedinte al Asociaţiei „Basarabia”, regiunea Odessa, Ucraina şi domnului Petru Şchiopu, preşedinte al Alianţei Creştin-Democrate a Românilor din Ucraina, filiala regiunea Odessa, Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofiţer, Categoria A – „Literatură”, domnului Vasile Tărâţeanu, poet, publicist, preşedinte al Societăţii „Casa Limbii Române”, Cernăuţi, Ucraina, Ordinul „Meritul Cultural”- în grad de Ofiţer, Categoria F – „Promovarea culturii” domnului Nicolae Avram, ecNicolae Avramator al Uniunii Culturale a Românilor Basarabeni, şi domnului Ilie Luceac, istoric, profesor universitar, Cernăuţi, Ucraina, şi Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” – în grad de Comandor, doamnei Zinaida Pinteac, profesor, vicepreşedintă a Alianţei Creştin-Democrate a Românilor din Ucraina, filiala regiunea Odessa.

Decorarea a fost făcută la propunerea lui Gheorghe-Răzvan Murgeanu, consilier de stat (Românii de pretutindeni) la Cancelaria Preşedintelui din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.