Barometrul Moneycorp
Economic, Featured

Barometrul Moneycorp 2020: Un euro va ajunge la 5 lei

Aproximativ două treimi din managerii participanți la sondajul din cadrul Barometrul Moneycorp 2020 sunt de părere că un euro va ajunge la 4,95 – 5 lei la finalul anului, iar 16 % estimează că această cotație va fi depășită. Analistul financiar Adrian Codirlașu estimează o continuare a trendului de depreciere lentă a cursului leu/euro în următorul an.

Barometrul Moneycorp 2020

Evoluția cursului valutar are un rol semnificativ în dinamica economiei, iar cei mai mulți manageri chestionați în cadrul al Barometrul Moneycorp 2020 se așteaptă la deprecierea monedei naționale. Conform Barometrului Moneycorp 2020, dat publicității luni, revenirea economică în România, după pandemia COVID, va fi una asimetrică, cu sectoare care vor înregistra o creștere susținută și altele care vor continua să se confrunte cu dificultăți semnificative.

„Firmele vor fi mai atente la cursul valutar”
,,Firmele vor fi mai atente la cursul valutar, la evoluția monedei naționale în raport cu euro si dolarul, mai cu seamă că cei mai mulți anticipează o continuare a deprecierii monedei naționale’’, a afirmat Sebastian Bacioiu, Head of Dealing Moneycorp România.

Întrebate despre previzune cursului valutar la sfârsitul anului 2021, majoritatea companiilor (67%) se așteaptă la un curs euro/leu de 4,95-5,00 lei, 16% văd euro peste nivelul de 5 lei și numai 17% sub nivelul de 4,95 lei.

Referitor la dolar, 56% se așteaptă ca dolarul să fie cotat, la finele anului 2021, la un nivel de 4,20-4,30 lei, 18% îl estimează la 4,10-4,20 lei, în timp ce 13% mizează pe faptul că moneda americană va trece de 4,30 lei.

Un euro a fost cotat marți de BNR cu 4,8649 , în scădere cu 0,03% față de cotația precedentă. Prima cotație a anului, din 3 ianuarie, a fost de 4,7789 de lei pentru un euro, ceea ce înseamnă o depreciere a monedei naționale de aproximativ 1,8%. Pragul de 4,8 lei/euro a fost depășit pe 21 februarie, iar în 16 martie, prima zi de stare de urgență, euro ajunsese la un nou maxim istoric, de 4,82 lei.

Dolarul american a avut o scădere de 0,7% față de luni, fiind cotat marți la 3,9774 lei, față de 4,0068 lei.

Adrian Codirlașu: „Depreciere lentă în următorul an”

„Cred că leul va rămâne și în următorul an în trendul multi-anual de deprecire lentă, de 2-3 puncte procentuale pe an”, consideră analistul financiar Adrian Codirlașu, Vice-Președinte al Asociației CFA România, într-un comentariu pentru Gândul.

Potrivit analistului, ceea ce conduce la acest trend reprezintă diferențialul de inflație dintre România și zona euro și deficitele gemene ale României – cel bugetar și de cont curent, care trebuie finanțate, inclusiv extern.

„Ceea ce ar putea atenua sau chiar stopa acest trend sunt atragerea de bani europeni, care ar conduce la o ofertă de euro pe piața valutară, și reducerea ratei inflației către valorile din Uniunea Monetară, însă forțarea acestui lucru ar avea un impact negativ asupra creșterii economice”, a explicat Adrian Codirlașu.

Analiștii CFA România prognozau o depreciere a cursului de schimb euro/lei, în cel mai recent sondaj, din octombrie, dat publicității în ultima săptămână din noiembrie. Toți participanții antipau o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea de la acea dată). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni era de 4,9398 de lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat era de 5,0102 lei pentru un euro. Următorul sondaj va fi publicat până la finalul lunii decembrie.

Deprecierea, transferată în prețul final către consumator
Potrivit Barometrului Moneycorp 2020, în anul 2020, 36% dintre companii au transferat costurile deprecierii leului în prețul final către consumator. Pentru 2021, 40% din companiile care au participat la sondaj se arată dispuse să folosească soluții de gestionare a riscului valutar, instrumentele de hedging.

Potrivit documentului citat, fluctuaţiile cursului de schimb reprezintă un lucru normal într-o piaţă financiară dezvoltată dar, în acelaşi timp, pot reprezenta un risc semnificativ pentru companiile care desfăşoară operaţiuni de import sau export. O mişcare nefavorabilă a cursului de schimb poate afecta direct şi negativ marja comercială pe un anume produs sau serviciu.

„De-a lungul celor 15 ani în domeniul trezoreriei bancare, am remarcat că o parte semnificativă din companiile cu expunere pe cursul valutar folosesc instrumente de mitigare a riscului. În momente de criză şi incertitudine, cum este perioada pe care o traversăm acum, se observă o creştere a volatilităţii cursului de schimb pentru majoritatea perechilor valutare. Această volatilitate are efecte directe asupra marjei comerciale. Cred că orice companie îşi doreşte o diminuare a volatilităţii şi o creştere a predictibilităţii, cel puţin pe termen scurt şi mediu”, a explicat Sebastian Bacioiu, Head of Dealing al Moneycorp Romania.

Barometrul Moneycorp a fost realizat cu sprijinul firmei de consultanță Frames în perioada 1-8 decembrie, pe un grup de peste 1000 de companii din domenii diverse, precum IT&C, Asigurări, Echipamente Industriale, FMGC sau Turism, parteneri și colaboratori ai Moneycorp România. Profilul respondenților a fost reprezentat de middle si top management, cu studii superioare, 63% bărbați și 37% femei, cu o vârstă medie de 41 de ani.

Prezentă din 2016 în România, Moneycorp este cea mai mare instituție de plăți din Europa. Compania a câștigat, anul trecut, premiul Best Money Service Provider în cadrul ceremoniei anuale World Banking Awards din Londra.


blank