Vicepremierul Dan Barna a declarat că este de înţeles, firesc şi de respectat dreptul cetăţenilor de a protesta, însă ceea ce s-a întâmplat luni seară la protestele din mai multe oraşe ale ţării arată că avem un partid extremist în Parlament care şi-a asumat aceste manifestaţii, iar persoanele care au strigat repertoriu fascist la adresa primarului din Timişoara sau au strigat „asasanii” la medicii din curtea Spitalului din Braşov sunt huligani. El a adăugat că poziţia Guvernului va fi – „toleranţă zero faţă de aceste manifestări care pur şi simplu ne aruncă ani mulţi înapoi în ceea ce înseamnă o democraţie în care drepturile şi respectul celuilalt înseamnă foarte mult”.
„Sunt două planuri foarte importante ale discuţiei – pe de o parte dreptul cetăţenilor de a protesta, e un drept pe care îl respectăm, este un drept firesc. Eu însumi şi mulţi din actuala guvernare au protestat cu ani în urmă la ceea ce a însemnat guvernarea lui Liviu Dragnea şi abuzurile asupra democraţiei pe care le-am amendat la momentul acela. Deci pe acest plan al dreptului la protest nu e nimic de spus. Al doilea plan însă, cel puţin la fel de grav, este cel legat de faptul că de aseară avem un partid extremist în Parlamentul României care şi-a asumat aceste proteste şi partea aceea dintre cei care au demonstrat, care consideră că este legitimi să o ameninţi pe Maia Morgenstern, care consideră că este legitim să mergi la primarul Timişoarei acasă şi să strigi repertoriu fascist, revoltător şi de neacceptat. În mod revoltător, aproape mi s-a făcut rău – în curtea Spitalului din Braşov strigând la medici şi la ambulanţe „asasinilor”, acele persoane sunt huligane. Acele persoane sunt din zona extremismului şi zona fascismului şi faptul că am putea să avem orice toleranţă faţă de ei este exclus”, a afirmat Dan Barna marţi la un post Tv.
Dan Barna a adăugat că o mână de huligani şi de derbedei încearcă să confişte agenda publică.
„O spun foarte clar – dreptul la protest faţă de nişte măsuri cu care parte din cetăţenii români nu sunt de acord este un drept firesc, dar manifestările acestea huliganice, din registrul fascist sunt de neacceptat şi mă aştept în continuare şi aceasta va fi şi poziţia Guvernului – toleranţă zero faţă de aceste manifestări care pur şi simplu ne aruncă ani mulţi înapoi în ceea ce înseamnă o democraţie în care drepturile şi respectul celuilalt înseamnă foarte mult. E evocatoare şi foarte explicită fotografia aceea de la Braşov în care un cetăţean cu mască de oxigen, bolnav acasă, privea pe geam cum alţii strigau în faţa blocului că virusul nu există şi să nu poarte mască. Este o societate în care o mână de huligani şi de derbedei încearcă să confişte agenda publică. Şi mesajul pe care noi îl transmitem, eu şi premierul şi Guvernul cetăţenilor din această ţară este să nu ignorăm aceste manifestări, să ne facem fotografii purtând mască, să arătăm că aceste măsuri sunt necesare. România are, ca paranteză, printre cele mai relaxate măsuri faţă de ceea ce se întâmplă în Europa. Dacă nu înţelegem că trebuie să purtăm mască, trebuie să respectăm aceste restricţii în care pur şi simplu se limitează perioada de interacţiune şi în felul acesta sperăm să scadă incidenţa răspândirii pandemiei, nu avem nicio şansă şi vom ajunge şi noi, din păcate, dacă nu respectăm aceste măsuri să trebuiască să luăm măsuri mult mai dure, cum vedem că se întâmplă în Germania, în Franţa”.
Chestionat dacă sunt tensiuni în coaliţia de guvernare între PNL şi USR-PLUS, viceprim-ministrul Dan Barna a răspuns: „Eu vă spun un lucru foarte clar – ieri la moţiunea ministrului Agriculturii şi eu şi colegii mei am fost alături de ministrul Agriculturii”.
„E cel mai limpede mesaj că USR-PLUS e asumat în această coaliţie. Dincolo de mesaj individuale, de anumite puncte de vedere, această coaliţie e una solidă. Venim cu măsuri cât de consistent e posibil să le avem. Mesajul foarte clar – această coaliţie va trece România prin criză, indiferent de aceste manifestări huliganice care vor fi sancţionate”, a completat Barna.
Reprezentanţii Jandarmeriei au relatat marţi cum s-au desfăşurat violenţele de luni noaptea din Capitală, prezicând că au fost identificate 188 de persoane implicate în incidente, iar 12 jandarmi au fost răniţi, trei ajungând la spital. Ei au afirmat că un grup de manifestanţi s-a aşezat pe carosabil, trei persoane au încercat să iasă din coloana de manifestanţi, iar la intervenţia jandarmilor au devenit violenţi şi au aruncat cu pietre în jandarmi, lor alăturându-li-se şi alţi protestatari.
Poliţia Capitalei a declanşat cercetări pentru ultraj, dar şi pentru tulburarea ordinii publice, distrugere, distrugere prin incendiere. Vorbim despre vitrine, tonomate de alimente, mobilier stradal, staţii de autobuz, geamuri ale mijloacelor de transport. Au fost date 222 de amenzi în valoare de peste 200.000 de lei, opt fiind acordate organizatorilor.
Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, împreună cu Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti şi cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti au organizat marţi dimineaţă o declaraţie de presă pe tema incidentelor de marţi noaptea, când persoane violente infilitrate printre cei care manifestau împotriva restricţiilor de circulaţie, au aruncat cu pietre în jandarmi, au distrus automate stradale şi magazine, mai mulţi dintre ei fiind reţinuţi.