Vicepremierul Dan Barna a declarat că susține ca o parte din sporurile angajaților, precum cel de arhivă, de antenă din instituțiile publice nu mai sunt de actualitate. El a spus că în multe instituții “arhiva e deja o legendă”. De asemenea, liderul USR a afirmat că sporul de Covid în cazul angajaților din prefecturi trebuie reanalizat.

Întrebat dacă vede normal faptul că oamenii care lucrează în prefecturi să primească un spor de Covid de 30% din salariu, Dan Barna a afirmat: “Analiza acestor sporuri, de antenă, de arhivă, sunt multe, trebuie analizate.

Sunt unul dintre susținătorii foarte fermi în Guvern a ideii că o parte din aceste sporuri nu mai sunt de actualitate, în condițiile în care în multe instituții arhiva e deja o legendă, faptul că sunt funcționari care primesc spor de arhivă, n-are o justificare nici măcare materială.

La fel și sporul de care mă întrebați. Acolo unde este justificat prin activitatea persoanei respective, cu cetățenii, există un argument. Unde însă nu există un astfel de argument, evident că trebuie reanalizate”.

Totodată, copreședintele Alianței USR-PLUS a declarat că în coaliția de guvernare nu există un blocaj într-un aspect anume din buget.

“Miza este să construim acest buget, astfel încât să ajungem pe deficitul de 7-7,2%. Peste tot sunt reduceri de alocări bugetare pentru ministere. În momentul de față discutăm cum facem aceste reduceri cât mai echilibrat, astfel încât să avem și resurse pentru reforme și resurse de finanțare a dezvoltării, respectând însă și reglementările venite din anii anteriori, angajamente prin acte normative distincte, diverse ordonanțe care obligă guvernul să aloce sume pentru o cheltuială sau alta.

Nu este un blocaj într-un loc – finanțăm bănci într-un parc sau piste de biciclete”, a declarat Barna.

Ministerul Muncii pregătește un proiect de lege care să reajusteze numărul sporurilor pe care le primesc angajații de la stat și cuantumul acestor sporuri.