International, Stiri

Baricadele au fost din nou incendiate în Kiev vineri noapte

Baricadele au fost din nou incendiate în Kiev vineri noapte

Kiev1Armistițiul negociat joi în Kiev între poliție și protestatari din Euromaidan nu a ținut mult; noaptea trecută, baricadele ardeau din nou. Mai multe clădiri guvernamentale au fost invadate și în alte orașe din țară și s-au raportat ciocniri chiar și în Sumy, un oraș care de obicei e de partea guvernului.

Ukrainian Clashes 24-01-14-11În partidul aflat la conducere, mai mulți deputați și ambasadori și-au dat demisia în semn de protest față de violența și decesele din ultimele zile.

După ce liderii opoziției și guvernul n-au reușit să ajungă la o înțelegere în urma discuțiilor de joia trecută, președintele Viktor Yanukovych a anunțat că vor avea loc niște schimbări în cabinet. A mai promis și că va schimba câteva din noile legi din cauza cărora sunt furioși protestatarii și a acordat amnistiere mai multor protestatari arestați pentru infracțiuni minore.

Ukrainian Clashes 24-01-14-9Dar încercările lui de a calma mulțimea din centrul Kievului a eșuat; oamenii îl vor jos cu orice preț – poate și mai mult acum că l-a promovatpe ajutorul său, Andriy Klyuyev, pe care mulți membri ai opoziției îl consideră responsabil pentru violența poliției, în funcția de șef al personalului.

Era clar, în timpul armistițiului, că situația nu va rămâne calmă; baricadele protestatarilor au crescut ca mărime și ca număr, au fost construite mai multe catapulte și câțiva bărbați își exersau ținta trăgând cu pistoale de paintball. I-am întrebat ce făceau și un protestatar mi-a spus: „Țintim la cap și îi lovim în viziera căștii ca să nu mai poată vedea.”

După-amiază am mers pe strada Hrushevskoho, la locul ciocnirilor. Între timp se ridicaseră și mai multe baricade, iar unii protestatari erau înarmați cu furci. Mai întâi m-am întrebat dacă nu era un fel de glumă  – simbolul internațional al unei mulțimi furioase, Yanukovych fiind în ochii protestatarilor o creatură malefică care nu mai moare odată. Dar având în vedere nivelul violențelor de până acum, sunt destul de sigur că au de gând să înțepe niște polițiști.

Pe la ora 9 p.m., ciocnirile au izbucnit din nou pe strada Hrushevskoho, iar zona a devenit un câmp de luptă. Nimeni nu știe exact cum au început iar violențele – unii protestatari cu care am vorbit au susținut că poliția a deschis focul cu gloanțe de cauciuc, alții spun că polițiștii au fost provocați când protestatarii au mutat una dintre baricade mai în față.

Oricare ar fi fost situația, haosul era în toi, iar cea mai nou ridicată baricadă a fost incendiată rapid și a umplut cerul cu fum gros ca într-un film despre apocalipsă. Activiștii circulau în grupuri de câte șase și alimentau focul cu petrol și mai multe cauciucuri. Ca să-i oprească, poliția și pompierii au început să-i stropească cu apă. Aici sunt minus cincisprezece grade afară, așa că apa îngheață imediat ce te lovește. Am primit și eu un jet când m-am apropiat de foc; aparatele foto mi-au înghețat bocnă, iar apa care mi se scurgea de pe cască s-a transformat în țurțuri.

Acțiunea poliției a fost relativ reținută în comparație cu zilele anterioare. N-au atacat cu pulanele – au preferat să păstreze distanța. Protestatarii și-au adus catapultele în față și au început să arunce bombe cu petrol și pietre înspre polițiști. Catapultele sunt operate de o câte o echipă de zece oameni, care se ceartă mult în legătură cu ținta, direcția și tipul de încărcătură. După ce conflictul ia sfârșit, un bărbat trage banduliera și altul o încarcă cu o bombă cu petrol, după care o lansează înspre rândurile polițiștilor. Oricât de ingenioase ar fi, catapultele nu au ținta foarte exactă – de multe ori, bombele loveau baricadele protestatarilor.

Polițiștii au răspuns cu câte o ploaie de gloanțe de cauciuc, grenade și pietre. Un bărbat de lângă mine fusese lovit în picior de o piatră cât pumnul meu și abia dacă avusese o reacție. „Sunt ghinionist”, mi-a zis. „La începutul protestelor, polițiștii m-au lovit rău de tot în cap – asta e nimic față de atunci.”

Atât protestatarii cât și polițiștii foloseau reflectoare, cei din urmă aruncând lumină spre baricade să vadă cine aruncă Molotoave. Dacă prindeau pe cineva, trăgeau în respectiva persoană cu gloanțe de cauciuc. Protestatarii aveau oameni care stăteau de veghe cu reflectoarele pe polițiștii și dădeau alarma de câte ori tabăra cealaltă arunca o grenadă sau începea o rafală de gloanțe.

Toată lumea era înarmată cu diverse obiecte contondente – bâte, bucăți de lemn, securi medievale, târnăcoape, ciocane. Dar un bărbat a dus jocul armelor la un alt nivel – se cocoțase pe un autobuz, pe jumătate dezbrăcat, și flutura o drujbă imensă pe deasupra capului.

Spre orele mici ale dimineții au început să vină mai mulți oameni, ca să-i înlocuiască pe cei care obosiseră. S-au mai adus cauciucuri pentru a crea o nouă baricadă în spatele celei cuprinse de flăcări, medicii împărțeau măști de gaz, iar alți protestatari împărțeau dulciuri și ceai pentru a ridica moralul oamenilor.

Protestatarii au format o comunitate. Nu toată lumea luptă, dar cei care nu pot, ajută în orice alt fel.

Ceva mai departe de zona de conflict, sute de protestatari băteau în tobe, ziduri și bidoane.

După câteva ore, lucrurile au început să se liniștească; catapultele au fost retrase, iar poliția a rărit-o cu grenadele. Pe la ora nouă dimineața, s-a ajuns la un alt armistițiu fragil.

E greu de crezut că poliția va reuși să elibereze Hrushevskoho și Maidan cu forța. Baricadele devin tot mai rezistente în fiecare zi, iar protestatarii sunt tot mai pregătiți. Unii speculează că ar fi nevoie de mai mulți jandarmi decât are la dispoziție guvernul – care să vină cu buldozerele peste baricade – dacă vor să elibereze zona.

Mai mulți protestatari și-au pierdut deja viața, dar oamenii sunt în continuare în frig, în stradă, dispuși să moară apărându-și cauza. Până acum politicienii n-au reușit să ajungă la un compromis. Iar dacă nu o să vină cu o soluție, întrebarea e: Cât de departe au de gând guvernul și opoziția să împingă conflictele din stradă?

Sursa :Vice.ro

blank