Bărbat
International

Bărbat condamnat la închisoare pe viață pentru că și-a omorât sora, eliberat pentru că a fost iertat de părinți

Un bărbat din pakistan condamnat la închisoare pe viață în 2019 pentru că și-a ucis sora, model pe rețelele sociale, a fost achitat și va fi eliberat pentru că a fost iertat de părinți conform legii islamice, a confirmat avocatul

Waseem Azeem un bărbat din pakistan a fost arestat în 2016, după ce a recunoscut că și-a ucis sora, Qandeel Baloch, care avea 26 de ani, pentru că postase pe Facebook „imagini rușinoase”, spune el. Trei ani mai târziu a fost găsit vinovat de crimă și a fost condamnat la închisoare pe viață. Acum, însă, părinții lui au cerut să fie eliberat, a declarat avocatul familiei, Sardar Mahboob, potrivit The Guardian.

Legea islamică din Pakistan permite familiei victime unei crime să îl grațieze pe criminalul condamnat. Fapta lui Waseem Azeem a declanșat un val de furie în toată țara în 2016 și chiar de atunci au existat voci care au afirmat că bărbatul nu va sta prea mult în închisoare, pentru că era posibil să fie iertat de părinți.

Avocatul a mai spus că Azeem ar putea fi eliberat săptămâna aceasta, după finalizarea documentelor.

Mama bărbatului și, în același timp, a tinerei ucise, Anwar Bibi, a fost entuziasmată de hotărârea judecătorească. „Sunt fericită pentru că fiul meu a fost achitat, dar suntem încă tristi pentru că am pierdut-o pe fiica noastră”, a spus ea.

Qandeel Baloch a fost găsită sugrumată în casa ei de lângă orașul Multan din provincia Punjab. Fusese ucisă după ce a postat pe Facebook imagini cu ea împreună cu un cleric musulman, muftiul Abdul Qawi, care a fost ulterior arestat pentru presupusa implicare a acestuia în crimă.

Clericul a fost eliberat ulterior, pentru că poliția a spus că nu a putut dovedi că există o legătură între el și crimă.

Anual, aproape 1.000 de femei pakistaneze sunt ucise de rude apropiate în așa-numitele „crime din onoare”, pentru că nesocotesc regulile conservatoare privind dragostea și căsătoria. Faptele sunt considerate crime și pedepsite ca atare, însă legea islamică din Pakistan permite familiei unei victime să-l ierte pe ucigaș, ceea ce înseamnă că mulți condamnați pentru crime din onoare ajung să fie eliberați.