Contracte
Actualitate, Featured

Bărbat cercetat pentru nerespectarea unor contracte, încheiate pentru realizarea unor monumente publice

Sculptorul Ioan Bolborea este cercetat de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale pentru un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de lei. El ar fi încheiat contracte pentru a realiza monumente publice din bronz, dar le-ar fi făcut din materiale de calitate inferioară.

Poliţia Capitalei a anunţat, sâmbătă dimineaţă, punerea sub acuzare a unui artist pentru înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave şi percheziţionarea domiciliului şi atelierului acestuia.

Surse judiciare au precizat că este vorba despre sculptorul Ioan Bolborea, implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri legate de calitatea monumentelor realizate pentru a fi montate în Capitală, în urma încheierii mai multor contracte cu Administratia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Ancheta a pornit după ce Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Artistic din Primăria Generale a depus plângere.

În toamna anului 2017, monumentul de for public „Împăratul Traian”, amplasat pe Calea Victoriei nr. 12, pe treptele Muzeului National de Istorie, a fost vandalizat. Mai exact, lupoaicei i-a fost ruptă coada. Pentru a remedia situaţia, Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara. Atunci experţii au observat că materialul folosit pentru operă era alamă, şi nu bronz.

Pentru realizarea lucrării, municipalitatea condusă de Sorin Oprescu a plătit 200.000 lei (42.553 euro) în 2012.

În aprilie 2019, Primăria Capitalei l-a acuzat pe Bolborea că ar fi încălcat contractul şi a realizat din alamă, în loc de bronz, patru statui: Căruţa cu Paiaţe, I.L. Caragiale, Vioara Spartă şi Al. I. Cuza.

Sculptorul se apăra atunci spunând despre reprezentanţii primăriei că sunt „nişte nepricepuţi” şi că acuzaţiile „sunt prostii de-ale lor”.

Potrivit Poliţiei Capitalei, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare, vineri, două mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru înşelăciune in formă continuată care a produs consecinţe deosebit de grave (11 acte materiale).

„În fapt, din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/ artist a încheiat mai multe contracte cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat să realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18.000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte”, arată sursa citată.

La percheziţii au fost găsite mai multe bunuri de valoare probatorie, printre care o statuetă ce reprezinta „Lupa Capitolina” (Lupoaica), mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate în vederea expertizării, precum şi mai multe înscrisuri şi sume de bani în lei şi euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Bărbatul a fost dus la audieri la sediul Serviciului Investigaţii Criminale.

Cercetările sunt continuate de poliţişti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, care a produs consecinţe deosebit de grave.


blank