Featured, International

Banii lui Maduro, din offshore-uri, motiv de ingrijorare pentru apropiatii acestuia

Ministrul venezuelean al Apărării a reafirmat marți loialitatea armatei față de președintele Nicolas Maduro și a respins oferta de amnistie promisă din nou luni seară de președintele Parlamentului, recunoscut președinte interimar de 50 de state.

Armata este desfășurată la frontierele Venezuelei pentru a împiedica intrarea ajutoarelor umanitare americane, blocate și stocate la intrările în țară. Zeci de tone de alimente și de medicamente trimise de SUA sunt stocate în orașul columbian Cucuta, în apropierea podului frontalier din Tenditas, barat de autoritățile venezuelene. Un al doilea centru de stocare va intra în funcție în nordul Braziliei și marți era așteptat un avion provenind din Miami cu ajutoare umanitare. Sosirea acestor ajutoare este o problemă sensibilă în țară, unde penuria de hrană și medicamente, dar și o hiperinflație-record au împins la exil peste două milioane de venezueleni, potrivit ONU.

Președintele american Donald Trump a făcut un apel către șefii militari din Venezuela care i-au rămas fideli președintelui Maduro pentru a lăsa să intre ajutoarele umanitare în țara lor și i-a avertizat că vor pierde dacă refuză să se ralieze opozantului și președintelui autoproclamat Guaido. Într-un discurs ținut la Miami în fața comunității venezuelene din Florida, șeful Casei Albe l-a catalogat pe Maduro drept o „marionetă cubană” și a făcut o pledoarie contra „socialismului”, estimând că „zilele comunismului sunt numărate în Venezuela, dar și în Nicaragua și în Cuba”. El a precizat că autoritățile americane știu unde se află „miliardele de dolari furate” de câțiva membri ai regimului la putere la Caracas. Subliniind că preferă „o tranziție pașnică”, Trump a repetat că „toate opțiunile sunt pe masă” în ceea ce privește această țară zguduită de o gravă criză economică.

Venezuela a intrat luni într-o săptămână sub tensiune. Opozantul Juan Guaido, șeful Parlamentului, a făcut apel la noi demonstrații

Anti-Maduro sâmbătă pentru susținerea intrării ajutoarelor umanitare, respinse categoric de Maduro, care suspectează o posibilă manevră în vederea unei intervenții militare americane. Acesta a anunțat în schimb sosirea – miercuri – a 300 tone de ajutoare umanitare provenite din Rusia. Guaido a început organizarea de manifestații pentru susținerea voluntarilor care sâmbătă vor merge în „caravană” la frontiere și a promis că ajutoarele vor intra în țară în acea zi „indiferent ce se va întâmpla”. Nu a dat însă nici un detaliu asupra tacticii pe care intenționează să o folosească pentru forțarea blocadei militare a guvernului.

Se „strânge lațul”

În discursul din Miami, Trump s-a referit la milioanele de dolari furate de cei din cercul apropiaților lui Maduro. După scandalul Panama Papers, pentru venezuelenii îmbogățiți datorită relațiilor politice cu președintele defunct Hugo Chavez și apoi cu succesorul său, Nicolas Maduro, a devenit tot mai dificil să spele banii în țară sau să investească în domeniul imobiliar panamez. Publicarea – în 2016 – a 11 milioane de documente provenite de la cabinetul panamez de avocați Mossack Fonseca a evidențiat mecanismele prin care chaviștii și-au adunat averile fabuloase. Doi jurnaliști venezueleni au avut acces la acele documente și au identificat 700 de concetățeni, toți făcând parte din noua „elită” de oameni de afaceri, care a înlocuit vechea elită tradițională, nedorită de Chavez.

Surse panameze de prim-plan au declarat pentru Guardian că din 2017 rețeaua americană de luptă contra criminalității financiare (FinCEN) a colaborat cu cele 12 state din America Latină membre ale Grupului de la Lima și cu Canada pentru identificarea averilor offshore ilegale aparținând membrilor regimului Maduro. După 2016, abordarea SUA s-a schimbat și bogații regimului au știut că erau supravegheați și au încercat să-și transfere fondurile în Turcia și în Emiratele Arabe Unite. S-au schimbat regulile și în Panama, unde autoritățile cooperează cu FinCEN pentru a spăla reputația pătată de scandalul Panama Papers și pe 6 februarie au introdus sancțiuni mai severe pentru frauda fiscală. În acest context al „asedierii” regimului Maduro și al noilor condiții din Panama, apropiații lui Maduro nu mai au timp și ocazii pentru a-și proteja averile exterioare.