Featured, Medical

Bancnotele şi monedele, pericole pentru sănătate

Plăţile cu ajutorul cardului par o variantă mai uşoară decât plăţile în numerar, iar acum acestea ar putea fi şi o variantă mai sănătoasă, potrivit Daily Mail.

 

Bancnotele şi monedele pe care le folosim sunt acoperite cu peste 19 tipuri de bacterii diferite, unele dintre ele chiar letale, spun experţii. Bancnotele, monedele, genţile, buzunarele şi portofelele sunt contaminate cu bacterii asociate cu persoanele care nu se spală pe mâini după utilizarea toaletei, potrivit unui studiu la Universitatea Metropolitană din Londra.

Cercetătorii au descoperit pe bancnote bacterii rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu, enterococcuus faecium şi listeria. Au fost evaluate 36 de bancnote şi monede.

Monedele au fost puse într-un vas petri, iar echipa a urmărit dezvoltarea bacteriilor pe o perioadă de opt săptămâni, în condiţii de laborator.

“Una dintre cele mai şocante descoperiri a fost prezenţa multor microorganisme pe metal, un element pe care nu te-ai aştepta în mod normal să vezi germeni.”, a spus Dr Paul Matewele.  Acesta a mai afirmat că descoperirile prezintă îngrijorări serioase pentru sănătatea oamenilor.

“Persoanele care au sistemul imunitar compromis sunt expuse la cel mai mare risc – dacă vizitezi oameni aflaţi în spital, care sunt vulnerabili la infecţii, ai putea să transferi bacterii, fără să ştii, prin intermediul banilor; bacterii rezistente la antibiotice”, a spus acesta.

Cercetătorii au descoperit că stafilococul auriu, o bacterie rezistentă la antibiotice şi care a fost numită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii una dintre cele mai periculoase bacterii, era prezent atât pe bancnote, cât şi pe monede.

blank