Banca Centrală Europeană: Bitcoin își dă ultima suflare înainte
Economic

Banca Centrală Europeană: Bitcoin își dă ultima suflare înainte de drumul spre uitare

Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat miercuri, 30 noiembrie 2022, că Bitcoin își dă ultima suflare „înainte de drumul spre uitare”. Potrivit analiștilor economici de la BCE, „Bitcoin nu a fost niciodată folosit în niciun mod serios pentru tranzacțiile din lumea reală”.

Banca Centrală Europeană avertizează că Bitcoin își dă ultima suflare înainte de drumul spre uitare
Potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), sectorul financiar ar trebui să se ferească de consecințele pe termen lung ale promovării investițiilor în Bitcoin, în ciuda posibilelor profituri pe termen scurt.

Banca Centrală Europeană (BCE)

„Impactul negativ asupra relațiilor cu clienții și daunele aduse reputației întregii industrii vor deveni enorme atunci când investitorii Bitcoin suferă noi pierderi”, au explicat, miercuri, directorul general al infrastructurii de plăți al BCE, Ulrich Bindzail, și consilierul economic Jürgen Schaaf.

Declarația lor vine în contextul în care Bitcoin a crescut la 69.000 de dolari americani în noiembrie 2021 și a scăzut la 17.000 de dolari americani la jumătatea lui iunie 2022, apoi a crescut în jurul valorii de 20.000 de dolari americani.

„Pentru susținătorii Bitcoin, această stabilizare pare un răgaz înainte de a se ridica la noi maxime. Cu toate acestea, este mult mai probabil ca aceasta să fie o ultimă suflare susținută artificial înainte de drumul spre uitare”, au precizat reprezentanții BCE.

În opinia lor, conceptul de Bitcoin și imperfecțiunile tehnologice pun sub semnul întrebării acceptabilitatea criptomonedei ca mijloc de plată.

„Bitcoin nu a fost niciodată folosit în niciun mod serios pentru tranzacțiile din lumea reală”, au afirmat Ulrich Bindzail și Jürgen Schaaf.

Potrivit lor, faptul că investiția în criptomonede se bazează exclusiv pe speculații face Bitcoin inacceptabil ca mijloc de investiții.

„Bitcoin nu aduce bani (cum ar fi imobiliarele), dividendele (cum ar fi acțiunile), nu poate fi folosit cu beneficii (cum ar fi mărfurile) sau nu oferă beneficii sociale (cum ar fi aurul). Deoarece nu este potrivit nici ca mijloc de plată, nici ca formă de investiție, ar trebui tratat ca nimic”, au precizat experții de la BCE.

Un nou faliment pe piața cripto! Platforma BlockFi a demarat procedura de faliment

Vă amintim că, recent, piața cripto a a avut parte de o nouă lovitură. Platforma BlockFi a demarat procedura de faliment, după ce firma a fost afectată de expunerea puternică pe FTX şi de prăbușirea exchange-ului la începutul lunii.

„Restructurarea BlockFi în baza capitolului 11 subliniază riscurile semnificative de contagiune a activelor asociate cu ecosistemul cripto”, a declarat, recent, Monsur Hussain, director senior la Fitch Ratings.

BlockFi, cu sediul în New Jersey, fondată de executivull fintech devenit antreprenor cripto Zac Prince, a declarat în dosarul de faliment că expunerea sa substanţială la FTX a creat o criză de lichidităţi. Amintim că FTX, fondată de Sam Bankman-Fried, a cerut protecţie în SUA luna aceasta, după ce comercianţii au retras 6 miliarde de dolari americani de pe platformă în trei zile, iar exchange-ul rival Binance a renunţat la un acord de salvare.

„Deşi expunerea debitorilor la FTX este o cauză majoră a acestei declaraţii de faliment, debitorii nu se confruntă cu multitudinea de probleme cu care se pare că se confruntă FTX. Dimpotrivă”, este scris în declaraţia de faliment a lui Mark Renzi, director general la Berkeley Research Group, consilierul financiar propus pentru BlockFi.

De asemenea, BlockFi a declarat că criza de lichidităţi s-a datorat expunerii sale la FTX prin intermediul împrumuturilor către Alameda, o firmă de tranzacţionare de criptomonede afiliată la FTX, precum şi criptomonedelor deţinute pe platforma FTX care au rămas blocate acolo. BlockFi şi-a enumerat activele şi pasivele ca fiind cuprinse între 1 şi 10 miliarde de dolari americani.

blank