Lukaşenko
International

„Băieți, aveți grijă! ”Lukaşenko spune că l-a avertizat pe Prigojin că s-ar putea să moară. Ce i-ar fi răspuns șeful Wagner

​Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat vineri că i-a avertizat pe șefii mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, să fie atenți la posibile amenințări la adresa vieții lor și a insistat că luptătorii Wagner vor rămâne în Belarus, scrie Reuters.

Vladimir Putin a promis inițial că va zdrobi rebeliunea lui Prigojin din 23-24 iunie, comparând-o cu tulburările din timpul războiului care au dus la revoluția din 1917, dar câteva ore mai târziu a încheiat un acord care i-a permis lui Prigojin și unora dintre luptătorii săi să meargă în Belarus.

Prigojin – a spus Lukaşenko vineri – ar fi respins de două ori îngrijorările pe care liderul belarus le-ar fi exprimat cu privire la posibilele amenințări la adresa vieții șefului Wagner.

Lukaşenko susține că, în timpul rebeliunii armate, l-a avertizat pe Prigojin că va „muri” dacă va continua să mărșăluiască spre Moscova, la care Prigojin ar fi răspuns: „La dracu atunci, voi muri”.

Apoi, a mai spus Lukașenko, atunci când Prigojin și Utkin (care a ajutat la fondarea grupului de mercenari Wagner și care era, de asemenea, trecut ca pasager în avionul care s-a prăbușit), au venit să îl vadă, i-a avertizat pe amândoi: „Băieți, aveți grijă!”.

Nu reiese clar din declarațiile liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, care au fost difuzate de agenția de stat BELTA, când au avut loc respectivele conversații, notează Reuters.

„Nu-mi pot imagina că Putin a făcut-o”

Lukașenko, o veche cunoștință a lui Prigojin, dar și un aliat apropiat al Rusiei, a susținut că Putin nu are nimic de-a face cu accidentul aviatic.

„Îl cunosc pe Putin: este calculat, foarte calm, chiar molcom”, a afirmat Lukașenko. „Nu-mi pot imagina că Putin a făcut-o, că Putin este de vină. Este o treabă prea dură și neprofesionistă”.

Pe de altă parte, liderul de la Minsk spune că luptătorii Wagner vor rămâne în Belarus. „Wagner a trăit, Wagner trăieşte şi Wagner va trăi în Belarus”, a declarat el. „Nucleul rămâne aici (…) Atât timp cât avem nevoie de această unitate, ei vor trăi şi vor lucra cu noi”, a adăugat Lukaşenko.

Se presupune că Evgheni Prigojin a murit după ce un avion care îl transporta de la Moscova la Sankt Petersburg s-a prăbuşit miercuri seară, în avion aflându-se de asemenea mâna sa dreaptă, Dmitri Utkin, şi alţi responsabili ai grupului Wagner.

Vineri, Kremlinul a declarat că sugestiile şi speculaţiile occidentale potrivit cărora şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis la ordinele sale sunt o „minciună absolută”.

blank