Liderii PSD s-au reunit miercuri, de la ora 15, în prima ședință sub conducerea interimară a cuplului Ciolacu-Stănescu. Social democrații au stabilit data congresului în care își vor alege noul președinte. Congresul ordinar a fost programat pe 29 februarie. De asemenea, în ședința PSD, Niculae Bădălău s-a retras la presiunea colegilor din conducerea interimară a partidului.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că a propus în CEx ca Niculae Bădălău să nu mai facă parte din conducerea a Partidului Social Democrat la nivel central și că această propunere a primit votul colegilor săi. În ceea ce privește Partidul Social Democrat Giurgiu, unde Bădălău rămâne în continuare șef, filiala urmează să decidă dacă îl păstrează sau nu în funcție.

„La începutul CEx a fost una dintre priorități să discutăm ieșirea nefericită, gravă a colegului meu Niculae Bădălău unde s-a și votat o sancțiune, dânsul nu mai face parte din niciun for de conducere central, urmând ca organizația Giurgiu să aibă discuții în interiorul său și să ia o decizie. Ce știu cu tărie e că PSD-ului i-a făcut foarte mult rău acea declarație, chiar dacă dânsul ne-a explicat contextul acelei declarații”, a spus Ciolacu.

UPDATE ora 19:00: În Comitetul Executiv de miercuri au fost discuții despre datorii ale PSD în valoare de aproximativ 15 milioane de euro. Suma acumulată din luna iulie încoace include și cheltuieli făcute în campania pentru prezidențiale. Discuțiile social-democraților au vizat contracte prea mari încheiate de partid pe care acum PSD trebuie să le achite, reiese dintr-o analiză făcută în cadrul formațiunii.

UPDATE ora 18:00: Niculae Bădălău a făcut un pas în spate, la presiunea colegilor, și s-a retras din conducerea interimară a partidului. Lui Bădălău i s-au reproșat declarațiile jignitoare la adresa diasporei. Surse din PSD susțin că nu a fost dat un vot în legătură cu excluderea sau sancționarea sa chiar dacă au fost voci care au cerut asta. Liderul PSD Bacău, Dragoș Benea, ar fi cerut excluderea din partid a lui Bădălău și chiar a părăsit ședința supărat că nu s-a supus la vot propunerea sa. În locul lui Niculae Bădălău, în conducerea interimară a intrat finul acestuia, Marian Mina.

UPDATE ora 16:40: Liderii PSD au stabilit data la care va fi organizat Congresul ordinar al partidului. Pe 29 februarie, PSD își va alege noua conducere. Se vor depune candidaturi pentru funcțiile de președinte, președinte interimar, secretar general și vicepreședinți.

Conform unor surse din partid urmează să fie luate mai multe decizii care vor duce la schimbarea unor nume din conducerea PSD. Primele victime vor fi Codrin Ștefănescu și deputatul Cătălin Rădulescu. De asemenea, este posibil ca Niculae Bădălău să fie scos din conducerea interimară a partidului.

„Nu vor fi excluderi”, a precizat unul dintre liderii partidului pentru Digi24.ro, însă chiar dacă nu va fi dat afară din partid, așa cum cerea organizația PSD Brașov, Niculae Bădălău va plăti cu funcția declarațiile jignitoare la adresa diasporei.

În partid se vorbește despre necesitatea constituirii unui grup care să se ocupe de relația cu diaspora, dar și de relația Partidului Social Democrat cu socialiștii europeni, precum și cu alți lideri din afara țării. În ședința CEX se va discuta despre constituirea unui astfel de grup de lucru din care să facă parte deputatul Angel Tâlvar, senatorul Titus Corlățean, fostul ministru Victor Negrescu, fostul europarlamentar Victor Boștinarul și europarlamentarul Dan Nica.

La capitolul sancțiuni, vor fi scoși de pe funcții Codrin Ștefănescu, care este secretar general adjunct și Cătălin Rădulescu, care se ocupă de relația cu sindicatele. Practic sunt trași pe linie moartă cei despre care noua conducere a partidului consideră că au adus prejudicii de imagine a Partidului Social Democrat și că au afecatat scorul pe care partidul l-a obținut.

În cadrul ședinței, social democrații vor discuta și despre situația organizației Partidului Social Democrat Cluj, unde este posibilă înlocuirea președintelui Liviu Alexa din cauza ieșirilor controversate pe care acesta le-a avut în spațiul public.

Conform unor surse din partid, la ședința va participa și fostul președinte Viorica Dăncilă și va fi demarat un proces de predare-primire de la vechea conducere la actuala conducere interimară.