Luni e prima zi a examenului de BACALAUREAT. Proba scrisă la Limba şi Literatura Română începe la 9:00 şi durează trei ore. După ora 8:30, candidaţilor nu le mai este permis accesul în sala de examen.
Luni, aproape 127.000 de candidaţi din cei 136.771 înscrişi pentru această sesiune de Bacalaureat susţin examenul scris la Limba şi Literatura română. Probele încep la ora 9:00, când în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.
Din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor, elevii au la dispoziţie trei ore pentru finalizarea lucrării scrise. Fiecare subiect are câte trei părţi a 30 de puncte, iar 10 puncte sunt alocate din oficiu.
În acest an, Ministerul Educaţiei Naţionale a organizat 440 de centre de examen în toată ţara. 118.856 din totalul de 136.871 de candidaţi înscrişi la BAC 2018 au absolvit liceul în acest an. 18.015 candidaţi au terminat liceul în anii anteriori, dar nu şi-au luat Bacalaureatul din diverse motive.
Subiectele şi baremul examenului de Limba şi Literatura Română vor fi publicate luni, la ora 15:00, pe site-ul edu.ro.
Primele rezultate vor fi afişate pe 4 iuulie, până în prânz, după care candidaţii au timp să depună contestaţii până la ora 16:00. Pentru soluţionareea acestora este alocat intervalul 5-8 iulie, iar REZULTATELE FINALE vor fi afişate pe 9 iulie, atât la sediile liceelor, cât şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro.
Celelalte probe ale acestei sesiuuni de Bacalaureat sunt programate pe 26 iunie, la Limba şi Literatura maternă (maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană şi italiană), pe 27 iunie la matematică sau istorie şi pe 28 iunie, proba la alegere, în funcţie de specializare.
BAC 2018. MODUL DE ORGANIZARE A PROBELOR
Candidaţii vor avea acces în centrele de examen între orele 7:30 – 8:30, după ce vor prezenta la intrare un act de identitate valid, cu fotografie.
Pentru redactarea lucrării scrise vor avea la dispoziţie trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate fiecărui candidat. Candidaţii pot folosi stilou sau pix de culoare albastră pentru rezolvarea subiectelor, iar desenele şi schemele vor fi desenate doar cu creion negru. Candidaţii care dau probe scrise la matematică şi geografie pot folosi doar instrumente de desen. Sunt interzise orice mijloace de calcul şi nu poate fi folosită altă hârtie decât cea distribuită în sala de examen.
Sisteme de supraveghere video şi audio sunt obligatorii în toate sălile de examen. Candidaţii nu au voie să intre în sala de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
Totodată, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinşi că vor încălca aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă au primit ori au transmis materialele interzise.
Prin urmare, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.
De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
- susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;
- obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.