Actualitate

Azi e ziua în care… Codruța dă testare

Laura Codruța Kovesi, șefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie va susţine astăzi interviul pentru un nou mandat în fruntea DNA. Interviul va avea loc la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Iată ce și-a propus Laura Codruța Kovesi
„Continuarea investigaţiilor importante pentru societate, a cauzelor de corupţie la nivel înalt, investigarea unor dosare complexe şi un grad înalt de diversificare a cazuisticii penale trebuie să fie priorităţi în activitatea viitoare a DNA, iar procurorul-şef are un rol esenţial în acest proces, prin stabilirea şi aplicarea unor standarde de eficienţă în activitate” spune șefa DNA.

Aceasta este de părere că „Recuperarea prejudiciilor şi confiscarea extinsă rămân în continuare o prioritate în activitate, iar experienţa Compartimentului de investigaţii financiare va fi diseminată şi la structurile teritoriale, pentru a creşte gradul de recuperare a produselor infracţiunii sau a prejudiciilor.”

Laura Codruța Kovesi îşi propune, în cazul obţinerii unui nou mandat, să respingă în continuare orice acţiune care vizează intimidarea sau discreditarea procurorilor „Atacurile din ultima perioadă la adresa justiţiei şi presiunile la care este supus periodic sistemul judiciar din exterior reprezintă, de fapt, o măsură a succesului acestuia. Voi continua să resping orice intenţii sau acţiuni care aduc atingere statutului constituţional al procurorilor direcţiei sau care vizează discreditarea ori intimidarea acestei categorii profesionale”, afirmă Kovesi.

„Voi continua propunerile de completare a legislaţiei, mai ales că unele prevederi neconstituţionale au creat în unele situaţii un vid legislativ, de natură să genereze incertitudine juridică şi practică neunitară”, subliniază Kovesi.

„Volumul de activitate din 2015 este de patru ori mai mare decât acum 10 ani şi aproape dublu faţă de acum cinci ani. (…) Deşi procurorii au soluţionat în fiecare an tot mai multe dosare, ritmul de creştere a dosarelor noi a fost şi mai mare, astfel încât am ajuns ca la sfârşitul anului 2015 să avem încă de soluţionat 7.102 cauze. Ca atare, se înregistrează anual mai multe dosare decât se pot soluţiona într-un an cu resursele existente. Acest lucru afectează percepţia publică legată de înfăptuirea actului de justiţie, de multe ori existând suspiciuni privind perioada în care s-a finalizat dosarul”, arată în proiect Kovesi.

blank
blank