Actualitate, Featured

Avocatul Poporului va ataca la CCR Ordonanța pe Sănătate a Guvernului Orban

Ordonaţa de Urgenţă a Guvernului pe sănătate, care a fost adoptată în noaptea de dinaintea moţiunii de cenzură de către Guvernul Orban, încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deşi este între puţinele OUG din acea noapte care aveau avizul Consiliului legislativ.

În ciuda acestui fapt, OUG pe Sănătate a generat numeroase contestări din partea tuturor, fiind considerată extrem de periculoasă pentru soarta sistemului naţional public de sănătate.

Întrucît, în cazul OUG, singura instituţie care poate sesiza CCR în privinţa constituţionalităţii acestui act normativ este Avocatul poporului, ne-am adresat doamnei RENATE WEBER, Avocatul poporului, pentru un punct de vedere, pe care, cu amabilitate, aceasta ni l-a acordat în exclusivitate:

„Trebuie să vedem ce modificări s-au făcut în proiectul iniţial al OUG pe sănătate, căci, după cîte am aflat, s-au făcut astfel de modificări chiar în timpul şedinţei de guvern. Pînă nu vedem textul final, nu putem face nimic, dar eu am anunţat de mai multă vreme că sînt acolo nişte aspecte care sînt extrem de îngrijorătoare cu privire la capacitatea sistemului public, în viitor, de a oferi servicii în sănătate. Or, pe noi, în această instituţie, asta ne interesează, pentru că dreptul la sănătate este un drept fundamental. Statul trebuie să asigure servicii de sănătate pentru întreaga populaţie şi atunci din perspectiva aceasta este analiza noastră şi, probabil în cîteva zile, vom decide cum anume procedăm.

Problema nu este ce îşi pot permite oamenii care au bani, ci ce pot face cei care nu au aceşti bani. Pentru ei, statul trebuie să aibă servicii de sănătate şi, mai ales, să nu existe o concurenţă neloială între sistemul privat şi cel public. Asta este, de fapt, marea problemă! Pentru că, în momentul în care pentru sistemul privat avem mai multe criterii, foarte clar stabilite prin lege, iar în sistemul public criteriile acestea nu se aplică, asta înseamnă că cei din privat pot să facă achiziţii de unde vor ei, la ce preţuri vor ei şi, dintr-odată, decontările care merg către ei trebuie să fie mai mari şi, încetul cu încetul, în felul acesta, sistemul public de sănătate va avea de suferit! Şi nu chiar aşa de încet, cum s-ar crede, ci destul de repede.

Şi vă mai spun un lucru: decontările vor fi o parte de la Casă, din bugetul ministerului Sănătăţii, iar coplata devine nesemnificativă pentru că sumele vor fi obţinute direct de la buget!

Repet: noi analizăm în cîteva zile şi vom sesiza apoi Curtea Constituţională, trecînd în Sesizare toate aceste aspecte”.

 

blank