Avocatul Poporului
Actualitate

Avocatul Poporului Renate Weber atacă la CCR Legea SRI

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat atacarea la CCR a actului normativ care face din SRI „organ de cercetare penală specială” – așa-numita Ordonantă Prună din 2016, aprobată de Parlament.

Avocatul Poporului Renate Weber menționeză că ordonanta e din 2016. A fost repede adoptata tacit de Senat si de atunci, din 2016, a zacut la Camera. Cand am venit eu la Avocatul Poporului, dupa trei ani de la adoptarea ei, nu am gasit nici o singura petitie aici care sa ceara sesizarea CCR. De aceea nici nu stiu daca a fost aplicata in vreo situatie, mai ales ca au intervenit mai multe decizii ale CCR care au pus SRI la locul lui in ceea ce priveste sistemul de justitie. In ianuarie 2020 Razvan Savaliuc mi-a trimis o petitie care nu era o analiza de neconstitutionalitate (…). Am considerat atunci (ca si in alte situatii) ca este exagerat ca AVP sa incerce sa se comporte ca a treia camera a Parlamentului. In fond Camera Deputatilor avea obligatia timp de patru ani sa ia in dezbatere ordonanta si (speram eu) sa o respinga sau sa o modifice fundamental. Dupa deciziile CCR chiar eram convinsa ca asa o sa procedeze.

Alataieri insa Parlamentul a dovedit ca acum are in componenta sa suficienti agenti sub acoperire si a aprobat OUG fara nici o dezbatere, dar in regim de urgenta!

Ei bine, legea aceasta, de aprobare a oug 6/2016 o voi ataca la CCR inainte de promulgare, in termenul de doua zile (asa e la procedura de urgenta), adica maine, pentru ca este intr-adevar o expresie clara a vointei clasei politice actuale de a reda SRI niste competente pe care nu are de ce sa le aiba. Si care, in opinia mea, sunt neconstitutionale. E o lege pervers scrisa, dar care poate da nastere la grave abuzuri si care necesita o argumentare bine facuta pt CCR. Atacarea legii inseamna implicit atacarea fondului ordonantei. Eu chiar cred ca fiecare institutie e normal sa faca ceea ce are de facut. Pana acum era rolul Parlamentului. Acum e rolul AvP”, a transmis Renate Weber.