Avocata Paula Iacob a făcut dezvăluiri despre Nicu Ceauşescu. De la momentul în care i-a devenit avocată până în clipa în care îi ajunsese unica familie. Avocata a povestit prin ce clipe a trecut mezinul Ceauşeştilor de la arestare până în clipa morţii, de ce adesea era surprins plângând şi cum îşi ascundea în faţa lumii durerea legată de moartea părinţilor săi. De asemenea, Paula Iacob a dezvăluit care era locul secret în care Nicu Ceauşescu mergea să se roage şi care au fost ultimele sale cuvinte înaintea morţii.

nicu_ceausescu_27804900

Februarie 1990, închisoarea Jilava. Nicu Ceausescu, vinovat fiind de faptul ca era baiatul tatalui sau, incerca, parasit de toti, sa-si faca un plan pentru a se lupta cu sistemul de abia infiripat. Toata lumea ii era impotriva. Chiar cei care stiau ca nu este vinovat de tot ce ii pusesera in carca procurorii, taceau malc de frica oprobiului public. Niciun avocat nu avea curajul sa se confrunte cu mania revolutionara a procuraturii. Speranta ii revine de abia cand, intamplator, Paula Iacob se hotaraseste sa il cunoasca si sa incerce sa ii apere drepturile.

“Pe Nicu l-am luat client pentru ca eram odata, asteptam niste clienti de-ai mei obisnuiti, cu delapidari, la Directia de Cercetari Penale unde era si Nicu detinut. Am vazut-o pe actuala nevasta a lui Valentin, care a stat de dimineata, cand eu am intrat, de la ora 9, am gasit-o acolo, stand in zapada, cu pachete ca sa ii dea mancare lui Valentin. Era sotul lui Zoe care a stat si el si atunci era fratele sotului lui Zoe si el cu pachete. La Nicu nu era nimeni. Si cand o verisoara de-a lui, nu de sange, casarorita cu un Petrescu, care era tanara avocata, care vreau sa va spun ca inainate nu ii ajungeau mainile sa le dea la sarutat tuturor avocateilor care se invarteau pe langa ea. Acum statea intr-un colt in tribunal, nimeni nu vorbea cu ea, ba cineva care si-a luat asa o activitate de mare avocat libera, i-a spus: ce mai cauti in tribunal? Esti ruda cu Ceausestii! Afara! Moment in care, fiindca nu imi place nedreptatea, ce vina avea ea ca era maritata cu un nepot de-al lui madam Ceausescu? Si atunci i-am spus: daca ai vreo problema, te rog vino, ca te ajutam si noi cu clientela, putem face ceva…ne mai ajutam intre noi, trimiteam unul la altul clienti. Ea mi-a spus: n-ai vrea sa il aperi dumneata pe Nicu Ceausescu? Da, spun, dar nu are avocat? Nu, n-are avocat. Si atunci am spus: daca nu imi displace ca om, il apar. Daca imi displace, nu-l apar. Si m-am dus si am avut o mare surpriza si am constatat ca nu era deloc cel pe care il povesteau si erau povestile lansate de securitate pe care el nu o iubea deloc. Se simţea urmarit de ei si nu ii vedea in ochi”, a povestit avocata.

Ca de altfel toti romanii, Paula Iacob era intoxicata la randu-i de miturile despre Nicu Ceausescu care ne fusesera picurate in urechi, de-al lungul ultimilor zece ani. Crime pe care nu le-a facut niciodata, violuri, rapturi, comportament abuziv, orgii, toate construisera o imagine a lui Nicu Ceausescu aproape de diabolizare. Astfel ca Paula Iacob a avut o mare surpriza cand l-a cunoscut pe Nicu.

Din spusele avocatei sale, reiese ca Nicu Ceausescu era departe de ar fi fost boemul ticalos care nu intelegea nimic din ceea ce I se intampla. Credea cu multi timp inainate de revolutie ca tatal sau depasise limita in multe dintre actiunile sale si ca ar fi trebuit sa faca un pas inapoi.

Desi se stia nevinovat, Nicu Ceausescu era convins ca o sa primeasca 20 de ani de puscarie pentru ca stia cine il judeca si ce trebuia sa inteleaga poporul din asta.

Printre cei care s-au bucurat atunci ca Nicu Ceausescu a luat 20 de ani s-au aflat si unii care stiau ca Nicu nu este decat tapul ispasitor. Pe cand se afla in inchisoare, Nicu Ceausescu era deseori cautat de jurnalisti straini. In interviurile date pastra insa o tacere semnificativa cand era intrebat despre faptele parintilor sai.

Singuratatea din inchisoare l-a facut pe Nicu sa isi gasesca prieteni unde nu s-ar fi gandit nimeni.

“Era bun cu animalele. Mi-a spus odata sa ii duc cascaval. I-am spus: ti-am adus branza de vaci de ce vrei cascaval ca nu iti face bine. Nu doamna pentru mine, e un soricel flamand, chitaie toata noaptea de foame si nu ii place branza de vaci, dar cascavalul stiu si eu ca mananca orice soarec. Deci ii era mila si de un soarece”, a povesit Paula Iacob.

Singurul prieten care ii ramasese in lumea libera era cainele sau.

Relatia dintre Paula Iacob si Nicu Ceausescu nu s-a rezumat numai la relatia dintre client si avocat, intre cei doi infiripandu-se o adevarata relatie de prietenie. Nici nu putea fi altfel, avand in vedere faptul ca Paula Iacob a descoperit un Nicu Ceausescu sensibil si dornic de a avea un sprijin. In fond, avocata i-a devenit unica familie.

Odata trecuta furia razbunatoare a primelor luni post-revolutionare, lumea intelegea incet-incet ca Nicu, Zoe si Valentin nu au practic nicio vina. Cele mai grele clipe ale celor trei au fost insa in preajma Craciunului cand televiziunea romana a transmis procesul si executia praintilor lor.

Cei trei copii ai lui Ceausescu s-au tinut tari. Au incercat din rasputeri ca macar in fata celorlati sa nu lacrimeze sau sa isi arate imensa suferinta care ii devasta. Suferinta l-a facut si pe Nicu sa devina un foarte discret practicant crestin.

Nerazbunator, Nicu nu a incercat nici cand toata lumea de bun simt s-a convins ca nu e vinovat sa isi ia revansa in fata celor care l-au ranit fizic sau psihic.

La 44 de ani Nicu Ceausesuc avea toata viata inainte. Dorea din tot sufletul sa se adapteze noii societati si privea destul de optimist boala sa de ficat. Ceva straniu s-a intamplat insa in evolutia bolii sale. Moartea sa la Viena a nascut o sumedenie de intrebari.