Politic, Stiri

Aviz NEGATIV dat de jurişti pentru arestarea lui Roşca. PNL acuză PSD că s-a opus. Iohannis: Rezolvăm în plen

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, marţi, cererile Justiţiei privind percheziţia, reţinerea şi arestarea formulate în cazul deputatului PNL Mircea Roşca. Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat că votul împotrivă ridicării imunităţii deputatului PNL Mircea Roşca a fost unul dorit de majoritatea parlamentară, pentru că PSD are 16 membri în comisie, iar PNL doar şase. Tot în şedinţa de marţi Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ioan Adam.

mircea_rosca_28159700

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins marţi cele trei cereri ale ministrului Justiţiei care îl privesc pe deputatul PNL Mircea Roşca, de percheziţie domiciliară, reţinere şi arestare preventivă, a declarat vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica.

Din Comisia Juridică fac parte 12 deputaţi din grupul PSD, 3 deputaţi PC-PLR, 5 deputaţi PNL, 3 deputaţi PDL, un deputat UDMR, un deputat de la PPDD şi 2 ai minorităţilor. La şedinţa de marţi a Comisiei Juridice au luat parte 23 de deputaţi din totalul de 27. 

„Sunt trei cereri de la Parchetul General cu privire la deputatul Mircea Roşca, cu privire la percheziţie, la reţinere şi arestare. În urma deliberării, la care au participat 23 de colegi deputaţi, rezultatul votului este următorul: cu privire la percheziţie – 10 voturi pentru, 13 împotrivă, nicio abţinere. Cu privire la reţinere: 6 voturi pentru, 16 voturi împotrivă şi o abţinere. Cu privire la arestare: 7 voturi pentru arestare, 15 voturi împotrivă şi o abţinere”, a spus Nica, la finalul şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Liberalul George Scutaru a declarat că votul împotrivă ridicării imunităţii deputatului PNL Mircea Roşca a fost unul dorit de majoritatea parlamentară.

„Sunt 16 membri PSD în Comisia juridică şi doar şase de la PNL, deci în niciun caz, şi dacă am fi vrut, nu am fi putut să impunem noi ceva în Comisia juridică. Dacă s-a luat o decizie în Comisia juridică, vă rog frumos fiţi onest până la capăt, pentru că dumneavoastră încercaţi azi să faceţi un joc foarte urât. Încuviinţaţi cererea de arestare pentru doi colegi, iar după asta, când este vorba de unul al opoziţiei, vreţi să arătaţi că de fapt noi avem dublu limbaj. Dacă s-a dat un vot în Comisia juridică într-un anumit fel, este fiindcă majoritatea a dorit acest lucru”, a spus Scutaru în plenul Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi-a invitat colegii, indiferent de culoarea politică, să voteze la vedere în cazul ridicării imunităţii deputaţilor Ioan Adam (PSD), Ion Diniţă (PC) şi Mircea Roşca (PNL).

„Eu am să vă rog frumos pe toţi, indiferent de culoarea politică, să votaţi la vedere ca să vadă lumea cum votăm şi că acest Parlament nu este un scut pentru nimeni. Vă rog frumos, indiferent de culoarea politică, nu vreau să atac pe nimeni, dar este un semnal pe care trebuie să îl dăm pentru români şi pentru România ca să putem să avem la fel de bune alegerile şi în 2016”, a spus Zgonea, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Presedintele PNL Klaus Iohannis a declarat marti, într-o conferinta de presa, ca „impedimentul” din Comisia Juridica se va rezolva în plen.

„Este o decizie bazata pe o procedura. Dl Rosca a inteles foarte bine si de la el a venit propunerea sa se puna la dispozitia Justitiei. Stiti foarte bine care a fost impedimentul in Comisia Juridica, dar in plen se va rezolva”, a declarat Iohannis.

Ioan Adam, deputat PSD, acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituirea unui grup infracțional organizat și cumpărare de influență în Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Parchetul a solicitat încuviinţarea arestării preventive a lui Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor, între timp Hrebenciuc a fost arestat preventiv, după ce a demisionat din Parlament. Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din Parlament.

Mircea Roşca, deputat PNL. DNA a cerut încuviințarea arestării preventive a deputatului PNL MIRCEA ROȘCA, acuzat de procurori de trafic de influență, din care una în formă continuată. 

Ion Diniţă, deputat PC, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, în dosarul Căncescu. DNA a cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Ion Diniţă, pus sub acuzare în dosarul de corupţie în care este cercetat şi preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu.  Diniţă este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

blank