Drone
International

Aviz Israelului: Iranul și-a arătat flota de drone mortale, ascunsă sub pământ

Sâmbătă, 28 mai, unui grup restrâns de reporteri i s-au arătat peste o sută de drone militare aliniate în rânduri, după ce au zburat legați la ochi timp de 45 de minute către o bază secretă îngropată adânc sub Munții Zagros din Iran.

La aterizare, grupul a fost întâmpinat de șeful armatei iraniene, generalul Abdolrahim Mousavi, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Golf și „accidentelor” atribuite Israelului.

„Nu există nicio îndoială că dronele forțelor armate ale Republicii Islamice Iran sunt cele mai puternice din regiune. Capacitatea noastră de a moderniza dronele este de neoprit”, le-a spus Mousavi.
Drone
Televiziunea de stat a raportat că peste 100 de drone sunt păstrate în inima munților Zagros, inclusiv Ababil-5, despre care a spus că sunt echipate cu rachete Qaem-9, o versiune fabricată de Iran a rachetelor aer-sol americane Hellfire.

Dezvăluirea vine după explozia misterioasă de miercuri de la unitatea militară ce include și cercetare nucleară Parchin, pe care autoritățile iraniene au descris-o ca fiind un „accident”, dar alte surse spun că a fost rezultatul unui atac cu dronă quadcopter.
Drone
„Atacuk a fost asupra unui sit militar extrem de sensibil unde Iranul dezvoltă tehnologie nucleară, pentru rachete și drone”, a relatat New York Times.

Un inginer a fost ucis în urma exploziei, iar altă persoană a fost rănită.

Israelul cunoaște planul de atac cu drone al Iranului
Corespondentul televiziunii de stat iraniene a declarat că a efectuat joi zborul de 45 de minute cu elicopterul de la Kermanșah, în vestul Iranului, până la o bază secretă subterană. I s-a permis să își scoată legăturile de la ochi doar la sosirea la bază, a spus el.

Sursele militare ale agenției israeliene DEBKAfile au declarat că baza secretă a fost dezvăluită ca o amenințare a Teheranului de a-și folosi puternicele UAV-uri ca răzbunare pentru cele două atacuri recente asupra unor resurse extrem de sensibile – ambele atribuite Israelului: la 23 mai, o pereche de motocicliști l-a împușcat mortal pe un ofițer superior Al Qods, colonelul Hassan Sayyad Khodaei, în fața casei sale din Teheran și atacul cu dronă de la Parchin.
2
Ambele au fost atribuite de Teheran Israelului, deși ambele au fost lansate din interiorul Iranului.

Israelul a avertizat de multe ori că aupra planului iranian de a folosi zeci de drone pentru un atac major.

blank