AVION DOBORÂT UCRAINA. Compania Malaysian Air pare lovită de blestem. La doar 4 luni de la dispariţia misterioasă a zborului MH370 pe ruta Kuala Lumpur-Beijing, are parte de o altă tragedie aviatică. Nu este de mirare că acţiunile la bursă ale liniei aeriene sunt la pământ.

malaysia_airlines_031314_87244800

AVION DOBORÂT UCRAINA. Acţiunile Malaysian Airline System au înregistrat la bursă cel mai semnificativ declin din ultimele nouă săptămâni, după prăbuşirea joi a aeronavei Boeing 777 aparţinând companiei malaeziene, la patru luni de la dispariţia zborului MH370 pe ruta Kuala Lumpur-Beijing, cu 227 de pasageri şi 12 membri ai echipajului la bord, transmit Bloomberg şi Reuters.

AVION DOBORÂT UCRAINA. La prima şedinţă de vineri a bursei de la Kuala Lumpur, acţiunile Malaysian Air au scăzut cu 11%, extinzând declinul de anul acesta la 35%. Indicele FTSE Bursa Malaysia KLCI înregistra vineri o scădere de 0,5%, iar moneda din Malayezia s-a depreciat cu 0,4% faţă de dolar.

AVION DOBORÂT UCRAINA. Zborul 17 al Malaysian Air, cu 298 de pasageri şi membri ai echipajului la bord, s-a prăbuşit joi la circa 50 de kilometri de oraşul Doneţk, unde se desfăşoară lupte între armata ucraineană şi separatiştii proruşi.

AVION DOBORÂT UCRAINA. Compania aeriană, care din 2011 a pierdut 1,4 miliarde de dolari, a accelerat revizuirea generală a afacerilor sale, după dispariţia avionului companiei Malaysian Airlines, după ce căutarea zborului MH370 ar putea deveni cea mai scumpă din istoria aviaţiei, cu 26 de ţări care au pus la dispoziţie avioane, nave şi sateliţi în acest mare efort internaţional.

AVION DOBORÂT UCRAINA. ‘Este ceva şocant. Investitorii vor în primul rând să vândă şi ulterior să obţină mai multe informaţii. Acest accident va spori temerile privind siguranţa companiilor aeriene în general’, a apreciat analistul Geoffrey Ng, de la Fortress Capital Asset Management din Kuala Lumpur.

AVION DOBORÂT UCRAINA. ‘Două astfel de accidente într-un interval scurt de timp reprezintă un atac asupra întregului sistem aerian. Acest accident va afecta întregul sistem aviatic din Malaezia’, a apreciat Kapil Kaul, şeful pentru Asia de Sud a Centrului pentru Aviaţie CAPA.

AVION DOBORÂT UCRAINA. Majoritatea burselor mondiale au închis în scădere joi şi vineri, investitorii fiind îngrijoraţi de consecinţele unei escaladări a tensiunilor în estul Ucrainei asupra economiei mondiale.

Vineri, bursa japoneză a închis în scădere cu 1,01%, indicele principal Kospi al bursei de la Seul a înregistrat un declin de 0,07%, indicele principal Kospi ajungând la valoarea de 2.019,42 puncte, în timp ce indicele Shanghai Composite de la Shanghai Stock Exchange a urcat cu 0,17%, la 2.059,07 puncte.

Joi, pieţele bursiere americane au început şedinţa într-o manieră echilibrată însă anunţul prăbuşirii unui avion malaezian de pasageri în estul Ucrainei a provocat imediat scăderi pe bursă.

Şi bursele europene au deschis vineri în scădere, de la un declin de 0,4% la Londra, până la 0,45% la Paris şi 0,51% la Frankfurt. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna august urcat la 108,28 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna august a crescut cu 1,99 dolari, ajungând la valoarea de 103,19 dolari.