Avioane
International

Avioane rusești, în spațiul aerian din zona SUA. Cum au răspuns americanii

Comandamentul Nord-American de Apărare (NORAD) a anunțat miercuri, 10 august, că avioane de supraveghere rusești au pătruns în zona de apărare aeriană a Alaskăi în decursul a două zile, relatează NBC News. Potrivit sursei citate, aeronavele ”au rămas în spațiul aerian internațional și nu au intrat în spațiul aerian suveran american sau canadian.”

 Avioane de supraveghere rusești au pătruns în zona de apărare aeriană a Alaskăi în decursul a două zile, relatează NBC News. Rămânem pregătiți să desfășurăm o serie de opțiuni de răspuns în apărarea Americii de Nord și suveranității Arcticii”, a mai transmis NORAD.

NORAD folosește o rețea amplă de sateliți, radare la sol, radare aeropurtate și avioane de luptă pentru a identifica alte aeronave și pentru a veni cu acțiuni adecvate.

Spațiul de apărare aeriană este o zonă autodeclarată a spațiului aerian care înconjoară o țară sau un teritoriu în care forțele militare ale acestora vor încerca să identifice avioanele militare străine. Deși aceste zone nu au nicio bază în dreptul internațional, încălcarea lor este văzută ca un act de agresiune.

Timp de mai multe luni înaintea vizitei președintelui Camerei Reprezentanților de la Washington, Nancy Pelosi, în Taiwan, China a trimis constant avioane de militare în spațiul de apărare aeriană a insulei autonome.