media3 (2)

Daca am fi la curent cu toate bolile pe care le-am putea contracta in urma unui banal sarut, nu-I asa ca fi si mai putin tentati…sa inselam? Sau macar am fi mai atenti cu cine!

Ei bine, daca pentru unii a saruta pe altcineva, in afara de propriul partener, nici macar nu inseamna a insela, afla ca lucrurile sunt mai complicate decat ne-am imagina! Ne-am putea trezi cu boli grave, care ne-ar putea comori, si mai rau, le-am putea pune in pericol viata si celor pe care chipurile chiar ii iubim!

Din punct de vedere al sanatatii, un sarut gresit poate aduce boli multe! In cavitatea bucala traiesc aproximativ 600 de bacterii, unele inofensive, altele periculoase. Sarutul are chiar propria sa boala, numita mononucleoza! Aceasta este cunoscuta peste tot in lume drept “boala sarutului”. 

Monocleuza este o infectie cu virusul Epstein-Barr, care se transmite de regula prin saliva. Exista si cazuri in care aceasta se mai poate transmite si prin folosirea acelorasi tacamuri, pahare cu alte persoane, ori prin tuse sau stranut. Simptome sunt similiare racelii: dureri in gat, febra. Aceasta apare o data in viata, insa virusul ramane in organism pentru tot restul zilelor.

Herpes bucal

Apare in urma virusului herpes simplex. Acesta se transmite extrem de usor, dar nu vei scapa niciodata de el! Chiar daca nu are reactii, virusul ramane in corp. La unele persoane, herpesul bucal reapare de cateva ori pe an si este bine sa le evitam atunci cand au leziuni la nivelul gurii, intrucat sun CONTAGIOASE!

Candidoza bucala

Aceasta apare in urma infectiei cu ciuperca numita Candida Albicans, care se poate manifesta si in zonele genitale, fiind una dintre cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala, dupa HPV si herpes genital. La nivelul cavitatiii bucale, principalele simptome sunt depozitele albicioase in interiorul gurii, senzatie de arsura a gurii si gatului, durere la nivelul limbii, fisuri ale colturilor gurii, gust neplacut etc. ATENTIE! Se transmite si prin SEX ORAL!

Afte bucale

Chiar daca la prima vedere nu par extrem de periculoase, ordinarele afte bucale pot degenera, peste ani, in cancer bucal. HPV Este cauzat de virusul Palilloma uman si se transmite foarte usor prin sarut. Un pacient poate contracta foarte usor acest virus prin contactul piele-piese, piele-mucoase sau mucoase-mucoase. De regula, HPV produce negi/veruci, iar tratamentul consta in solutii medicamentoase ori se poate recurge la criogenizare sau laser! Mai mult, virusul Papilloma uman poate crea anumite mutatii la nivelul mucoasei faringiene si astfel sa generze cancerul la gat. Cu toate ca riscul este extreme de scazut, nu este totusi imposibil! Tot acesta este responsabilul si pentru aparitia cancerului de col uterin!

Hepatita

Daca exista leziuni sangerande, hepatitele B si C se pot transmite de la o persoana bolnava la una sanatoasa. Aceste boli sunt extreme de periculoase si sunt responsabile de insuficienta hepatica sau ciroza! HIV Daca sarutati o persoana infectata cu HIV care prezinta leziuni bucale sangerande, atunci, mai mult ca sigur, sansele de a va imbolnavi sunt enorme!