Actualitate

Aveți carnete CEC de 5.000 de lei? Iată ce puteți face cu ele

Încă mai sunt persoane care dețin carnete CEC vechi cu valoare de 5.000 de lei, cu care sperau să câștige un autoturism Dacia. Acum, aceștia se întreabă ce dacă își mai pot recupera măcar o parte din acești bani, depuși înainte sau imediat după 1990.

La vremea respectivă existau trei categorii de librete CEC: cele de 70.000 de lei- prețul unui autoturism Dacia, înainte de 1990 (deținătorii așteptau să le vină rândul pentru a-și ridica mașina); libretele de 5.000 de lei, cu care se putea câștiga o mașină Dacia, la extragerile periodice efectuate de CEC; libretele de economii, de diferite valori, cu dobânda acordată de CEC la vremea respectivă.

Trebuie știut că cei care dețin librete de 70.000 lei, vor fi despăgubiți și vor primi titluri de stat. Astfel, pentru carnetele tip- Dacia, de 70.000 de lei, se poate merge, conform legislației, direct în instanță, pentru a obține despăgubirile, care, în urma actualizării, se ridică la aproximativ 20.000 de lei noi, dar nu se acordă cash, ci în titluri de stat. Detalii, în Legea nr. 19, din 4 martie 2016.

Pentru carnetele CEC de diferite valori, cu dobanzi, ca și pentru cele de 5.000 de lei, cu câștiguri în autoturisme nu este momentan concepută o lege care să-i despăgubească pe posesorii acestor carnete, dar conform avocatului Adrian Cuculis: “Însă, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat că deponenții sunt titulari de cont și, ca urmare, sunt îndreptățiți să obțină restituirea sumelor. Prin urmare, atâta vreme cât statul s-a folosit de toți acești bani, este normal ca ei să fie restituiți celor îndreptățiți, la o valoare actualizată cu rata inflației, iar pentru carnetele de economii cu dobândă, să fie calculată și dobânda respectivă. Îi sfătuiesc pe cei interesați să contacteze un avocat, deoarece se poate introduce o acțiune judiciară, având ca scop restituirea contravalorii respectivelor librete, existând precedent judiciar în acest sens”.