Anexarea
International

Avertismentul Ucrainei, după anexarea făcută de Rusia: „Îi vom extermina”

Ucraina avertizează  că îi va extermina pe ruși după Anexarea celor patru teritorii.

Avertismentul Ucrainei, după anexarea făcută de Rusia

Anunțul vine în contextul în care trupele ucrainene fac progrese pe câmpul de luptă, potrivit Politico.

„Anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, anunțată vineri de președintele Vladimir Putin, nu va afecta hotărârea Kievului de a le elibera cu forța militară”, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

„Pentru planurile noatre, anexarea făcută de Rusia nu contează”, a declarat Mykhailo Podolyak pentru Politico, înainte de ceremonia semnării documentelor de către Vladimir Putin.

Liderul rus a atacat Statele Unite și Occidentul, a denunțat guvernul ucrainean și a avertizat: „Ne vom proteja pământul folosind toate forțele noastre”.

Anexarea a venit la o zi după ce soldați ucraineni au încercuit mii de trupe în apropiere de orașul Liman, aflat în estul Ucrainei și la câteva săptămâni după contraofensiva de succes, care a eliberat regiunea din apropiera Harkovului de trupele ruse.

Trupele ucrainene aproape au încercuit complet trupele ruse aflate în Liman, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, care are sediul la Washington.

„Practic toate abordările, rutele logistice ale inamicului, prin care a livrat muniție și forță umană, sunt deja sub controlul nostru”, a declarat Serhiy Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al grupării militare din estul ucrainei, pentru televiziunea ucraineană.

Moscova nu a făcut comentarii legate de situație.

Podolyak a respins anunțul lui Putin privind mobilizarea „parțială” a rezerviștilor săptămâna trecută, când mii de oameni au fost chemați pentru înrolare și alte mii au fugit din țară.

„Mobilizarea arată că Rusia a rămas fără o armată profesionistă”, a spus Podolyak.

„Această armată este înlocuită de oameni absolut neantrenați. Oamenii au fost aruncați în prima linie și vor fi pur și simplu exterminați”, a adăugat el.

„Poate suna ca un paradox, dar mobilizarea anunțată de Rusia este în avantajul nostru. Acest lucru arată despre Rusia că este implicată într-un război, ca nu se descurcă în acest război și cp rușii vor fi cei care vor plăti prețul”, a mai menționat Podolyak.

Mobilizarea determină Kievul să ceară mai multe arme de la aliații ei din Vest.

Miercuri, autoritățile din SUA au anunțat că vor dona arme în valoare de un miliard de dolari pentru Ucraina, inclusiv 18 sisteme de rachete HIMARS.

„Rusia mai are o singură carte de jucat în acest război: armele nucleare împotriva unei națiuni non-nucleare. E absurd”, a spus Podolyak.

Îngrijorările privesc modul în care Putin va reacționa la efortul Ucrainei de a elibera teritoriile ocupate de Rusia și dacă Kremlinul va vedea acest demers ca un atac asupra Rusiei.

„Fără îndoială vom folosi toate armele pe care le avem la dispoziție. Aceasta nu este o cacealma”, a avertizat Putin săptămâna trecută.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a avertizat pe Putin cu privire la consecințele utilizării armelor nucleare sau chimice. Podolyak dorește ca aceste avertismente să fie „comunicate în mod clar” Moscovei și să urmeze „măsuri de represalii foarte dure care vizează distrugerea infrastructurii de apărare a Rusiei”.

„De exemplu, forțele navale ale Rusiei din Marea Neagră ar putea fi complet distruse”, a spus el. „Acesta ar fi un răspuns proporțional la încercarea Rusiei de a lansa o lovitură nucleară tactică împotriva pozițiilor de luptă ale armatei ucrainene”, a mai adăugat Podolyak.

Între timp, Ucraina „va continua să-și facă treaba” pentru a-și elibera teritoriile, a spus el.