International, Stiri

Avertisment: Temperaturile se vor ridica la niveluri fără precedent!

Încălzirea se va produce până la mijlocul acestui secol

canicula_

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească constant, temperaturile în majoritatea zonelor de pe glob se vor ridica la niveluri fără precedent până la mijlocul acestui secol, au anunţat ieri oamenii de ştiinţă americani.

Potrivit nytimes.com, cercetătorii de la Universitatea din Hawaii, au calculat că până în 2047, plus/minus 5 ani, temperaturile medii anuale vor fi mai ridicate, în majoritatea zonelor de pe glob, decât au fost vreodată între 1860 şi 2005. Cu alte cuvinte, pentru o anumită zonă geografică, “cel mai friguros an din viitor va înregistra temperaturi mai mari decât cel mai călduros an din trecut”, a declarat Camilo Mora, cercetătorul coordonator al studiului publicat în revista de specialitate Nature, scrie ro.stiri.yahoo.com.

Un climat fără precedent se va manifesta chiar mai devreme la tropice, estimează oamenii de ştiinţă, fapt care va afecta societatea umană de acolo, recifele de corali care furnizează peşte pentru milioane de oameni, dar și cele mai mari păduri din lume. “Gândiţi-vă la cel mai traumatizant moment de caniculă prin care ați trecut până acum. Ceea ce vrem să spunem este că, foarte curând, acest moment va deveni o regulă”, a declarat dr. Mora într-un interviu.