Actualitate

Avertisment al medicilor: nu puneți mâna goală pe pâine

Pentru sanatatea populatiei, in contextul in care mediul e din ce in ce mai poluat, medicii au lansat un avertisment clar: nu atingeţi pâinea cu mâinile goale înainte să o cumpăraţi. Se pare ca oricât ne-am spăla cu apă şi săpun, bacteriile sau microbii rezistenţi ajung pe coajă prin simpla atingere. Pe piele se găsesc peste două mii de microorganisme care pot provoca alergii, afecţiuni digestive sau hepatita A. Însă, regulile simple par cel mai greu de respectat, asta desi magazinele de panificaţie pun la dispozitie, in urma unor reguli impuse de autoritati, mănuşi de plastic, de cele mai multe ori degeaba.
 painetva_39782800
Pungile şi mănuşile de plastic sunt la îndemână, dar nu toată lumea are răbdare să respecte o regulă minimă de igienă: niciun produs de patiserie sau de brutărie nu se atinge cu mâinile goale înainte de a fi cumpărat. Obişnuinţa bate însă riscurile!
 
„Ei, ne uităm şi le verificăm şi noi. Să fie proaspăta”, spun cei care pun mâna pe pâine înainte să o cumpere.
Mâinile sunt însă pline de microbi, după orice contact cu obiecte banale. Telefonul poartă zece de mii de microorganisme pe centimetru pătrat, tastele calculatorului peste 1.300. 80% dintre ele pot ajunge pe coaja de pâine prin atingere, dacă nu ne spălăm pe mâini la fiecare 20 de secunde.
 
Ruxandra Constantina, medic de familie, avertizeaza: “Mâinile sunt infestate cu secreţii nazale, sau bucale de la persoane care au guturai, gripă sau sunt sănătoase, sunt purtători sănătoşi. De asemenea, mâinile mai pot să conţină diferite bacterii de tip salmonela, Ecoli, bacterii care se găsesc în materiile fecale, de obicei la persoanele care folosesc toaleta şi nu se spală sau nu se spală corect pe mâini. Există însă şi excepţii – magazine în care pentru a obţine o pungă sau o mănuşă de plastic, clientul trebuie să insiste şi să aştepte.
Potrivit legii, consumatorul trebuie să fie protejat împotriva riscului de a cumpăra produse dăunătoare pentru sănătate. Dacă oamenii nu pot fi amendaţi, împotriva magazinelor care nu respectă regula pot fi depuse reclamaţii. Ceea ce se întâmplă rar însă. Anul trecut, Protecţia Consumatorului a înregistrat mai puţin de 20 de plângeri de acest fel”.