Austria
Actualitate

Austria pierde miliarde € doar ca să nu lase România în Schengen. 2% din migranți vin din România

Austria preferă să piardă miliarde de euro doar ca să nu lase România să adere în Schengen, în timp ce doar 2% dintre migranții care vin din Austria au trecut prin România. Presa de la Viena spune că nu există argumente pentru ca România să fie în afara Schengen.

Austria preferă să piardă sume uriașe de bani și afaceri doar pentru a păstra veto-ul contra Romaâniei, scrie presa de la Viena, care arată că doar 2% dintre migranții ce ajung în Austria trec prin România.

„Austria susține prietenii nepotriviți în Est”, scrie azi Der Standard.

„Guvernul face înțelegeri cu Ungaria și Serbia și face rău relațiilor cu România prin veto-ul său la Schengen. Acest lucru nu are sens nici din punct de vedere economic”, scriu jurnaliștii într-o analiză pe care o relatăm mai jos.

Austria pierde miliarde € doar ca să nu lase România în Schengen. 2% din migranți vin din România.

„De un an de zile, guvernele român și bulgar au impresia că Austria se joacă de-a „ținta mobilă” cu ei în ceea ce privește aderarea la Schengen.

Deși Bucureștiul și Sofia au îndeplinit totul, Viena schimbă condițiile. Ministrul de interne, Karner, cere acum ca solicitanții de azil din Austria, care au fost anterior într-una dintre cele două țări, să se întoarcă mai repede în ele. Doar atunci va fi relaxat veto-ul Schengen.

Desigur, această problemă nu are nimic de-a face cu condițiile de aderare la Schengen.

În timp ce Bulgaria și România sunt ținute afară din Schegen, guvernul antieuropean din Ungaria este în același timp cruțat.

Tocmai premierul ungar Viktor Orbán, care șantajează întreaga UE cu privire la un ajutor financiar mai mare pentru Ucraina, este cel care cauzează cele mai mari probleme Austriei.

Ungaria, pur și simplu, nu înregistrează migranții, astfel încât Austria nu poate trimite niciunul înapoi. Din cele aproximativ 110.000 de persoane reținute în 2022, peste 75% au fost înregistrate în Austria pentru prima dată. 90 la sută dintre ei au fost înregistrați la granița cu Ungaria. În schimb, mai puțin de două procente dintre migranți au venit prin România.

Dar de ce se aliază totuși Austria cu dușmanii democrației din Serbia și Ungaria, care vor să-și domine vecinii și să consolideze poziția Kremlinului și a Chinei? În ultimii ani, Ungaria și-a extins masiv puterea în sud-estul Europei – în afaceri și în politică, dar și în sectorul de securitate. Acest lucru face ca regiunea să fie și mai nesigură și nu poate fi în interesul Austriei.

Transformare

Ar exista aliați mult mai demni de încredere în Europa Centrală și de Sud-Est. În timp ce Austria făcea presiuni pentru o transformare politică pozitivă către mai multă democrație și stat de drept în regiune în anii 1990 și 2000, veto-ul Schengen de azi subminează valori precum responsabilitatea, fiabilitatea și transparența și, de asemenea, distruge încrederea.

Veto-ul Schengen a afectat grav relațiile cu România, în special. Acest lucru are implicații și pentru politica energetică și de securitate. România și Bulgaria sunt țări-cheie pentru minimizarea amenințării pe care o reprezintă Kremlinul pentru întreaga Europă. De asemenea, Austria are nevoie de acești parteneri din Europa de Est pentru propria securitate.

Compania austriacă OMV este, de asemenea, implicată în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Din 2027, se așteaptă ca acesta să producă zece miliarde de metri cubi de gaz pe an și poate contribui la reducerea masivă a dependenței Austriei de gazul rusesc.

Acest lucru ar trebui să ne intereseze. Cu toate acestea, cei care se află în prezent la putere la Viena nu sunt conștienți de importanța regiunii Europei Centrale și de Sud-Est.

Veto-ul pe tema Schengen este, de asemenea, un nonsens din punct de vedere economic. Controalele la frontieră generează costuri comerciale.

Prin ridicarea lor, companiile austriece ar avea de câștigat. În schimb, problema migrației a devenit un fetiș atât de puternic la Viena încât domină chiar și relațiile externe. Este timpul ca Viena să se gândească mai mult din punct de vedere geopolitic și mai cuprinzător și să nu-și înstrăineze aliații importanți din Europa de Est”, spun jurnaliștii.

Concluzie: Viena este dispusă să piardă miliarde de euro având o relație proastă cu România și să mizeze pe țări cu democrație șubredă, precum Serbia și Ungaria.

blank