Austria instituie noi relaxări dar vrea să restricționeze zborurile low cost în UE
Featured, International

Austria instituie noi relaxări dar vrea să restricționeze zborurile low cost în UE

Austria instituie noi relaxări! Cancelarul Sebastian Kurz a anunţat vineri noi relaxări ale restricţiilor antiepidemice anti-COVID-19 şi a promis „o revenire la normalitate în vară”.

Începând din 10 iunie barurile şi restaurantele vor putea funcţiona în Austria până la miezul nopţii, faţă de ora 22:00 în prezent. Grupurile de persoane în localuri vor putea fi de maxim 8 în interior şi 16 în exterior, faţă de 4 şi, respectiv, 10 în prezent, iar distanţa dintre grupuri va fi redusă la un metru. Pentru evenimentele culturale spaţiul ocupat va creşte de la maxim 50% din capacitate la 75%, dar nu mai mult de 1.500 de persoane în interior şi 3.000 la evenimentele în aer liber. Va fi de asemenea eliminată obligativitatea purtării măştii în exterior la evenimentele culturale şi recreative, inclusiv în cazul chelnerilor.

Dacă tendinţa scăderii noilor cazuri de COVID-19 se menţine, guvernul de la Viena ar putea lua în calcul şi relaxarea altor măsuri începând cu 1 iulie, cum ar fi purtarea obligatorie a măştii, cu excepţia transportului public şi a spaţiilor comerciale, limitarea participării la evenimentele culturale şi organizarea marilor evenimente private, precum nunţile, după cum transmit agenţiile de presă. În ultimele 24 de ore, Austria a înregistrat 541 de noi cazuri de COVID-19, cu peste 100 mai puţine faţă de vinerea trecută, şi 15 noi decese asociate acestei boli, în timp ce mai mult de 45% din populaţia acestei ţări a primit cel puţin prima doză de vaccin.

În paralel cu ridicarea restricţiilor, Austria are însă în vedere aplicarea unui cadru mult mai restrictiv în privinţa transporturilor aeriene la nivelul Europei. Astfel, ministrul austriac al mediului Leonore Gewessler speră să aducă acțiuni legale la nivelul Uniunii Europene pentru limitarea curselor aeriene low-cost. „Lucrăm în prezent la o soluție în linie cu legile UE pentru a lupta împotriva prețurilor de dumping care dăunează mediului„, a afirmat aceasta.

Gewessler a anunțat o propunere similară în 2020 după ce guvernul de la Viena a afirmat că va acorda Austrian Arlines 650 de milioane de euro pentru a salva compania de la faliment însă ulterior problema curselor low-cost a fost trecută în plan secundar din cauza pandemiei de COVID-19 care a afectat puternic companiile aeriene. „Acest subiect a fost primit cu mare interes în Europa și vom continua cu el”, a afirmat Gewessler, notând că propunerea, care în prezent este în forma finală de redactare, urmărește să interzică „crearea unor prețuri artificiale” mai mici decât costurile reale ale companiilor aeriene.

Săptămâna trecută vicepreședintele Comisiei Europene responsabil de schimbările climatice, Fans Timmermans, a anunțat planuri similare, cerând limitarea curselor scurte și majorarea prețurilor biletelor. „Am fost foarte mulțumită că Timmermans a recomandat limitarea zborurilor pe distanță scurtă„, afirmă Gewessler.

blank