Actualitate, Stiri

Aurul poate fi extras şi fără cianură!

Metoda curată pe care au inventat specialiştii de la Baia Mare pentru extracţia metalelor preţioase

aur

Anul trecut, la Baia Mare s-a brevetat o tehnologie de exploatare eficientă a aurului, fără cianuri, dar oficialităţile ignoră invenţia. Profesorul geolog Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai buni specialişti români în zăcăminte de aur, a explicat care sunt adevăratele probleme ale acestui zăcământ din Apuseni.

 Cianurarea nu e singura metodă de exploatare eficientă a aurului. Specialiştii din Baia Mare, în frunte cu profesorul Jack Goldstein, un inginer chimist băimărean, au brevetat la OSIM, anul trecut, o metodă de extracţie care permite exploatarea eficientă a zăcământului de la Roşia Montană fără nici un impact negativ pentru mediu.

Mai mult, costurile ar fi mai mici în comparaţie cu exploatările bazate pe cianuri, lucru care o face interesantă. Încă de la începutul cercetărilor, în anul 2000, intenţia profesorului Golstein şi a colegilor săi a fost să descopere o tehnologie care să înlocuiască cianurarea. Au reuşit, dar autorităţile ignoră această invenţie.

 

Soluţia inedită: «bacterii-mineri»

 Tot la Baia Mare se experimentează şi extragerea aurului cu ajutorul unor bacterii, metodă numită biominerit. Este vorba despre bacterii care prin modul de hrănire despart în mod natural minereul de aur de steril.

Biomineritul este o metodă 100% ecologică, folosită în Chile, Australia, Brazilia şi Africa de Sud. Conform cercetătorului dr. Karen Olsson- Francis, de la Universitatea Open din Milton Keynes, Anglia, biomineritul va fi utilizat şi în Cosmos, atunci când oamenii vor începe să exploateze resurse de pe alte planete.

Geologul Gheorghe Popescu, profesor la Facultatea de Geologie din Bucureşti, este de părere că proiectul Roşia Montană a pornit greşit, deoarece nu au fost consultaţi cei patru factori care trebuie să hotărască în acest domeniu: geologul, inginerul specializat pe mine de aur, specialistul în ecologie şi economistul.

“Specialiştii români nu au fost consultaţi niciodată pe această temă. Mai mult, datele concrete ale afacerii, de la mărimea zăcământului la cifrele economice, sunt ţinute la secret, iar din această secretizare a rezultat nebunia la care suntem martori cu toţii astăzi”, este de părere profesorul Popescu, de la Facultatea de Geologie Bucureşti, citat de libertatea.ro.

 

Putem exploata şi singuri zăcământul

 Ce se va întâmpla la Roşia Montană? Gheorghe Popescu este convins că România va exploata până la urmă acest zăcământ, pentru că nu putem să ne uităm la el la nesfârşit – uite 300 de tone de aur! – şi să dăm din colţ în colţ de foame.

Conform profesorului Popescu, România poate exploata singură zăcământul, pentru că are specialişti în domeniu, dar, în acest caz, trebuie să împrumute câteva miliarde de euro – se pare că două miliarde ar fi suficiente – pentru a finanţa proiectul.

Aurul poate fi extras şi prin asociere cu o firmă de specialitate, cum s-a încercat în cazul canadienilor, dar fără contracte secretizate, pe de o parte, şi cu o participaţiune a statului care să fie în beneficiul României, pe de altă parte.

“Exploatarea unui zăcământ de aur este o chestiune economică deosebit de complexă. Ca orice proiect economic, exploatarea de la Roşia Montană trebuie să fie în primul rând eficientă. Iar cea mai eficientă metodă de exploatare în acest moment, folosită pe plan mondial, este cianurarea. Subliniez că cianurarea nu este o tehnologie periculoasă dacă e utilizată corect, conform standardelor”, a explicat profesorul Gheorghe Popescu. (I.G.)

blank