Actualitate, Featured

Augustin Zegrean spune că după remanierea lui Toader, totul ramane la mana lui Iohannis

PSD a decis, miercuri, să îi retragă sprijinul politic lui Tudorel Toader şi să propună numirea în fruntea Ministerului Justiţiei a deputatului Eugen Nicolicea. Acum această propunere va merge la preşedintele Klaus Iohannis care trebuie să emită decret de revocare, respectiv numire. Contactat de B1.ro, Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a arătat că preşedintele nu poate să respingă o revocare a unui ministru, dar în acelaşi timp nicio lege nu prevede un termen pentru a emite decretul.

Cât priveşte, numirea unui nou ministru, preşedintele are dreptul de a refuza o numire o singură dată, dar, în acelaşi timp, dacă invocă motive legale poate respinge numirea de câte ori are argumente.

“Nu poate să respingă revocare, numirea poate să o respingă o singură dată. Aşa zice Curtea Constituţională, dar deja lucrurile astea sunt un pic depăşite cu o singură dată. Pentru motive legale poate să respingă de câte ori vrea el şi avem de curând acest exemplu cu doamna Vasilescu până s-a săturat ea şi nu a mai vrut. Preşedintele poate să refuze numirea, poate să o refuze pe motive legale de câte ori vrea el. Nu există un termen scris nicăieri, nici în Constituţie nici în lege, cu legătură cu aceste probleme.

Nu este un termen nici la revocare, dar el nu poate să refuze revocare pentru că primul-ministru este cel care hotărăşte cu cine face guvernul. Dacă primul-ministru nu mai vrea să lucreze îl dă deoparte şi face o nouă numire.”, a declarat Augustin Zegrean pentru B1.ro.