Actualitate, Featured

Augustin Lazăr a dat cărțile pe față despre protocolul dintre DNA și SRI

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a spus că nu există nicio echipă mixtă formată din angajaţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ai Serviciului Român de Informaţii.

“A fost protocolul cu procedurile. (…) Nu există în document nicio menţiune că ar fi o echipă mixtă, nu există nicio echipă mixtă. Echipa de care se vorbeşte este exact ceea ce v-am spus, ofiţerii şi procurorul predau mandatul de supraveghere tehnică unui ofiţer mandatat în baza protocolului de operatorul de inteligenţă, fie că era de la SRI, fie că era de la Poliţia Română, şi dacă găseau de cuviinţă că e nevoie de mai mulţi care să lucreze, să instaleze, să supravegheze, să facă raportul către procuror îşi făceau o echipă dacă credeau de cuviinţă”, a explicat Augustin Lazăr într-un interviu.

Întrebat dacă există raportul de colaborare din 4 februarie 2009, el a precizat că operatorii de informaţii nu au făcut niciun fel de acte de urmărire penală.

“Nu există relaţie interinstituţională fără să aibă proceduri scrise într-un protocol. Acest protocol a funcţionat până în februarie, când ei erau operatorii de informaţii, erau abilitaţi să ne pună nouă supravegherea tehnică în aplicare. Vă rog să verificaţi în orice dosar în care există interceptări să vedeţi dacă găsiţi altceva decât acte făcute de procuror, de ofiţerii poliţiei judiciare. (…) Aceia nu au făcut niciun fel de acte de urmărire penală care sunt invocate acum că ar produce nulităţi în dosare pentru ca anumite persoane care sunt condamnate în penitenciar să poată beneficia de ele”, a spus procurorul general.

Augustin Lazăr a dat asigurări că protocolul se referea la proceduri.

“Modul în care procedau ofiţerii de la operatorii de informaţii, unde instalau ei echipamentele şi modul cum acţionau sunt nişte aspecte care au un caracter secret şi pentru acesta a fost necesar ca protocolul, la solicitarea dumnealor, să fie înregistrat clasificat. Pentru aceste lucruri, sigur că multă lume se gândeşte că în protocolul acela scrie cine ştie ce lucruri, dar eu vă asigur că ele sunt nişte proceduri. Sunt persoane care ar vrea să demonstreze că dosarele nu au fost făcute la Parchet, că au fost făcute undeva în nişte subterane şi aduse procurorului sau în genul astă pentru ca să se poată revizui un astfel de dosar care (…) ar fi făcut contra dispoziţiilor legale. Aşa ceva nu a făcut nimeni niciodată. Dosarele le-au făcut cei care sunt abilitaţi să le facă şi ei au şi răspuns de ele în continuare”, a mai arătat Augustin Lazăr.