Economic, Stiri

Aude cineva?

Lazea: Elitelor nu le-a pasat de saracii din Romania

Valentin LazeaDeclaratie cel putin surprinzatoare prin sinceritatea ei, facuta luni de Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. In opinia acestuia, una dintre erorile fundamentale ale elitelor romanesti pe tot parcursul istoriei moderne a fost ca au crezut ca soarta celor multi si nevoiasi este irelevanta pentru dezvoltarea economica, a declarat economistul-sef al BNR.

„Cu alte cuvinte, ca se poate dezvolta Romania, chiar daca <talpa tarii> o duce prost. Capitalismul romanesc dupa ’89 nu a adus nimic nou sub soare, iar inegalitatile s-au accentuat si s-a mentinut dezinteresul pentru ‘talpa tarii'”, a spus Lazea la lansarea unui studiu privind evolutia capitalismului in Romania. El a mentionat ca declaratia este facuta in nume personal, fara sa reprezinte pozitia bancii centrale. „Voi exemplifica acest dispret sau dezinteres al elitelor pentru <talpa tarii> cu patru exemple, patru politici care nu au tinut deloc cont dupa 1990 de ceea ce se va intampla cu <talpa tarii> „, a adaugat Lazea. In opinia acestuia, unul dintre acestea este eliminarea repartitiilor obligatorii la tara pentru medici si profesori. De asemenea, sistemul pensiilor ocupationale, impartasit mai ales la sfarsitul anilor ’90 de mai multe categorii profesionale, printre care avocatii, este alt exemplu invocat de Lazea.

 

Doar politici populiste

 

Cota unica este o alta masura care la nivel microeconomic a avut un plus, insa la nivel macro a avut minusuri, considera Lazea. „A fost o masura prociclica si a pus gaz pe foc intr-o perioada in care economia era si asa in fierbere si a fost un minus si din punct de vedere social”, a afirmat reprezentantul BNR. Un alt aspect este neglijarea dezvoltarii cailor ferate, mijloc de transort utilizat in special de persoanele nevoiase, care au beneficiat de fonduri semnificativ de mici fata de transportul rutier. „Dar si talpa tarii cauta rente si raspunsul politicilor la acesta nepasare a fost prin politici pupuliste. Va dau trei exemple: pret scazut la energie si gaz pentru toata lumea, alocatii pentru copii pentru toata lumea, abonamente gratuite pe transport pentru toti pensionarii, ca merg, ca nu merg. Toate aceste masuri nu au redus decalajul intre bogati si saraci, ci au insemnat resurse irosite”, a aratat Lazea. Reprezentantul BNR a concluzionat ca, istoric, elitelor nu le-a pasat de saraci, saracii au extras rente de unde au putut, iar statul a raspuns cu politici populiste.

 

blank
blank