Ultraşii multor echipe de tradiţie au venit la Bucureşti în ultima perioadă, dar nici cei care ne-au vizitat în vremuri mai călduroase n-au fost atât de însetaţi. Iepurele a sărit însă de unde ne aşteptam mai puţin, iar comercianţii sunt extaziaţi de comportamentul nord-irlandezilor.

26-sport-poza-mare

Din cei 900 de fani britanici care şi-au luat până la urmă bilete pentru partida de aseară, jumătate au venit în Bucureşti încă de miercuri. Aceştia s-au campat din start la pub-urile din Centrului Vechi, iar pe unele dintre ele chiar le-au personalizat cu steaguri şi fulare nord-irlandeze, transformându-le în adevărate fan-cluburi. Bineînţeles, la aceste locaţii nu s-a citit şi nici nu s-a vorbit despre alegerile prezidenţiale din România, ci s-a băut pe rupte. Bere, că aşa le place britanicilor. Chiar dacă afară era destul de frig, nimeni n-a intrat însă înăuntru decât pentru a merge la toaletă. Suporterii adversarilor de aseară erau foarte uşor de recunoscut pe străzi: îmbrăcaţi în echipamente verzi, cu nişte cruci catolice uriaşe pe piept sau pe spate, şi mulţi în tricouri cu mânecă scurtă.

900 de nord-irlandezi au fost pe Arena Naţională

Cifrele estimative sunt şi ele de partea lor: mii de litri de bere băută în fiecare din cele trei seri petrecute la Bucureşti. „Cu toţii au preferat berea la halbă, draft-ul, aşa cum îl numesc ei. Doar la noi s-au consumat în jur de 25 de butoaie zilnic. Cum fiecare butoi are 30 de litri, reiese 750 de litri de bere pe seară. Ce au mai consumat şi în restul pub-urilor, nu ştim, dar duce cam la 2.000 de litri pe zi”, ne-a spus Marius, unul dintre şefii de sală de la Old City. Defalcată pe persoane, această cantitate de bere înseamnă undeva la cinci litri de om pe seară, treabă foarte bună pentru sezonul rece. Şi noaptea trecută, târziu după meci, o parte a fanilor au mers înapoi în Centrul Vechi, unde au petrecut până în zori, amânând plecarea pentru după amiază. Şi bilanţul financiar e unul de lăudat. Cu un preţ de 8 lei halba, nord-irlandezii pot spune cu mâna pe inima că în trei zile au băut bere la Bucureşti de peste 10.000 de euro.

Cunoscutul om de televizune Mugur Mihăescu, alias ”Garcea”, n-a dat lovitura zilele acestea, deși localul său din Centru Vechi al Capitalei, „St. Patrick Irish Pub”, are specific irlandez. Cu toate că sute de fani ai naționalei Irlandei de Nord și-au petrecut nopțile pe perioada șederii în România în Centrul Vechi, barul lui ”Garcea” nu a fost printre favoritele musafirilor noștri.  Ei au preferat ”Old City”, unul dintre puburile rivale.

 26-sport-garcea_bis8012

«Ţara noastră e cât Capitala voastră!»

„Armata Verde” şi „Armata Albă”, cele două brigăzi care însoţesc peste tot naţionala Irlandei de Nord, n-au creat probleme la Bucureşti. „Suntem prietenoşi. Nu contează rezultatul pentru noi. Aveţi un oraş frumos, foarte mare, dar cam sărac. Toată Irlanda de Nord are 1,8 milioane de locuitori, adică mult sub Capitala voastră”, ne-a spus John, un tip din Belfast.