Actualitate, Featured

Au apărut noi focare de pestă porcină. Oamenii au răbufnit în fața autorităților

Au apărut noi focare de pestă porcină africană. Localnicii dintr-un sat din Arad, într-o zonă unde a fost depistată pesta porcină, nu i-au lăsat pe veterinari să le ia animalele şi să le eutanasieze. Degeaba au încercat medicii să explice pericolul contaminării. Stăpânii purceilor nu au cedat, iar acum sunt ameninţaţi cu intervenţia jandarmilor.

Au apărut noi focare de pestă porcină

Au apărut noi focare de pestă porcină africană„ E mâncarea noastră din farfurie! Domnule, cum se poate să vii să-mi împuști mie porcul dacă nu e bolnav?”

Oamenii au răbufnit în fața autorităților care au încercat să le explice de ce vor fi sacrificați porcii.

În satul Nădab s-au depistat cinci focare de pestă porcină africană.

„Luându-ne tot ce avem, ne omoară cu foamea!”, se plânge un localnic.

„Am încercat să le explic cetățenilor și le-am citit hotărârea semnată de domnul subprefect prin care este obligatoriu sacrificarea porcilor din satul Nădab”, se apără Viorel Agud, directorul DSVSA Arad.

Pentru că oamenii nu i-au primit în gospodării, cei de la DSVSA au hotărât să facă un raport. Administrația locală a încercat să medieze dialogul aprins, însă primarul recunoaște că îi înțelege pe localnici.

„Vrem să fie un lucru bun, nu vrem să ne opunem acestei acțiuni, dar nu se poate să mergi în gospodărie fără să lămurești oamenii, pentru că se pune problema și de anumite activități de prevenire, înainte de a face această acțiune”, arată Burdan Gheorghe, primarul din Chișineu Criș, județul Arad.

Nici oamenii dintr-o altă localitate din Arad, Cintei, nu înțeleg de ce toți porcii din sat trebuie sacrificați, deși virusul pestei porcine africane a fost găsit doar în trei gospodării.

– De ce nu merg în pădure la mistreți, dacă au boala, să taie mistreții la pădure, acolo nu se duc, numai la oameni! spune un localnic cu obidă.

– A venit primarul și ne-a spus că vine și ni-i împușcă pe toți, se plânge un alt sătean.

– Ce puteți să faceți?

– Nimic, să îndurăm umilința a lu’ ăia din Parlament!

„Satul Cintei, comuna Zărand. Din evidenţele noastre, acolo fiind 950 de porci, echipele noastre sunt pregătite pentru ucidere şi pentru evaluare”, spune Viorel Agud, directorul DSVSA.

Ferme de porci în pericol. „Nu mai avem unde să ținem purceii!”
În comuna Olari, tot din județul Arad, o fermă de porci se află la 10 kilometri de un focar de pestă. Autoritățile au interzis tăierea și vânzarea animalelor, iar proprietarul spune că nu mai are unde să țină purceii care cresc.

– Cât timp puteți dvs să mai țineți purceii pe care îi aveți acum?

– În două-trei săptămâni înseamnă 2.000 de purcei în plus peste capacitatea care există acolo. Îi mai comasăm, nu știu ce să facem, se plânge Dimitrie Muscă, de la Combinatul Agroindustrial Curtici.

Noi focare de pestă porcină africană au fost depistate și în județul Brăila.

– Câte animale aveţi?

– Cinci. Nu erau bolnave, sănătoase.

– Dacă s-a hotărât să îi adune pe toţi, mai aveţi curaj să mai creşteţi porci?

– Păi nu mai creştem deocamdată.

„Am avut șase focare în care Direcţia de Sănătate Veterinară şi Prefectura au hotărât să sacrificăm toate animalele care se găsesc la nivelul satului Romanu”, spune Gheorghe Chirpac, viceprimarul comunei Romanu.

Măcel fără respectarea regulilor de igienă
Localnicii spun că sacrificarea porcilor a semănat cu un măcel în care nu a fost respectată nicio măsură de igienă și de siguranță. Nimeni nu purta mănuși, iar sângele a curs peste aparatele folosite.

Au apărut noi focare de pestă porcină

„În primul rând trebuie să fie etanșe, să aibă o folie, să avem substanța dezinfectantă lângă noi. Podeaua să fie etanșă, deci să nu aibă loc scurgeri”, explică dr. Niță Caragață, directorul executiv adjunct la DSVSA Brăila. „Dacă se confirmă, se vor aplica măsuri conform legislației”, spune oficialul referitor la acuzațiile că nu s-au respectat normele de igienă.

În ultima săptămână, în județul Brăila au fost sacrificați 700 de porci.

Autoritățile anunță că în acest moment pesta porcină afectează 283 de localități.

Virusul periculos a afectat puternic industria cărnii de porc de la noi din țară, în ultimii doi ani. Datele oficiale arată că până în prezent au fost sacrificați aproape 430 de mii de porci, iar statul a plătit despăgubiri de 250 de milioane de lei.

 

blank