Se ridică multe semne de întrebare în privința atitudinii cetățenilor – dar și în alte privințe: încrederea și speranța românilor în propriul vot, implicit în propriile forțe.

In ciuda multor chemări la vot, a unor prevederi extrem de lejere privind posibilitatea de vot în alte localități, ba chiar și a unei supravegheri destul de precare a felului în care se votează — ei bine procentul în prima zi este surprinzător… de mic!

Astfel, dacă la ora 10 nu se înregistrase nici măcar 1% prezență, în faptul serii, la 16.30, se înregistrau abia 4% participanți din numărul total de cetățeni cu drept de vot.

Incredibil pare chiar procentul din județul Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea, al premierului Dăncilă, dar și al ministrului care supraveghează buna desfășurare a votului, Carmen Dan. Doar 5.15 % dintre teleormăneni veniseră la vot până la 19.00!

În aceste condiții, este de așteptat ca ziua de mâine să aducă un vot masiv, având în vedere că e foarte probabil ca slujba duminicală să aibă un rol important.

 
 

De menționat că, până la ora 16.00, cele mai ridicate prezențe se înregistrau în Bihor, 5.53%, și în fieful PSD din Dâmbovița, 5,35%. Un alt fief PSD, Vaslui, se afla la polul opus, cu doar 2.82%, fiind în coada clasamentului, alături de Tulcea, Satu Mare, Maramureș și „campioana absolută”, Harghita — în fieful UDMR mergând la vot doar… 1,5% până la ora 16.00.

Citeste si...
Dosar de candidat la prezidențiale 2014. Dan Diaconescu, un prezidențiabil saltimbanc

 Până atunci să consemnăm aceste cifre, care ridică multe semne de întrebare în privința atitudinii cetățenilor — dar și în alte privințe: încrederea și speranța românilor în propriul vot, implicit în propriile forțe.

Concluzia poate fi una tragică: indiferent de câți oameni vor fi mobilizați mâine, este surprinzătoare această apatie populară — în condițiile unor îndemnuri venite din toate direcțiile — mai ales din zone fără interes politic, ci doar unul național.

Atenție deci, să sperăm că acest referendum nu va fi un motiv de rușine… și o dovadă a acceptării pasive, a neimplicării, a dezamăgirii generale.

(Notă: datele furnizate sunt de la Biroul Electoral Central).