Produsele de make-up, contaminate
Featured, Life

Atentie! Produsele de make-up, contaminate cu substanțe toxice. Fondul de ten este unul dintre ele

Produsele de make-up sunt contaminate cu substanțe toxice, potrivit unui studiu publicat de jurnalul Environmental Science & Technology Letters. Chimicalele toxice, numite PFAS, se regăsesc în teflon, învelișul folosit pentru acoperirea tigăilor de gătit anti-aderente.

Produsele de make-up, contaminate cu substanțe toxice. Fluorul a fost găsit în 52% din 231 de produse de machiaj achiziționate în Statele Unite și Canada, scrie CNN. nele dintre cele mai înalte niveluri s-au găsit în fonduri de ten (63%), mascara waterproof (82%) și rujuri rezistente la transfer (62%).

„Am găsit fluor. Nu ne așteptam ca aproape toate produsele cosmetice să aibă probleme în acest sens“, a declarat autorul studiului Graham Peaslee, profesor de fizică, chimie și biochimie la Universitatea din Notre Dame.

Produsele de make-up, contaminate cu substanțe toxice

Descoperirea a fost făcută într-un studiu publicat de jurnalul Environmental Science & Technology Letters și vine în contextul în care în SUA este dezbătută legea „Fără PFAS în cosmetice”, care a ajuns marți în Camera și Senatul Statelor Unite ale Americii.

Studiul a constatat că aproximativ 88% din produsele brand-urilor testate nu specifică pe etichete prezența ingredientelor periculoase, însă aceasta este o cerință a Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente.

„Este puțin șocant și, sperăm, un semnal de alarmă pentru industria cosmetică în ceea ce privește răspândirea este contaminarea cu PFAS în cazul produselor de machiaj.

Cel mai frecvent PFAS este politetrafluoretilena, ingredientul care se regăsește în teflon, învelișul care este folosit la acoperirea tigăilor”, spune David Andrews, om de știință și membru EWG, o organizație a consumatorilor care menține o bază de date privind produsele de îngrijire personală care conțin substanțe toxice.

Ce sunt PFAS-urile
PFAS-urile sunt utilizate în produse precum vase antiaderente, halate și draperii chirurgicale rezistente la infecții, telefoane mobile, semiconductoare, aeronave comerciale și vehicule cu emisii reduse. Există, de asemenea, în covoare, îmbrăcăminte, mobilier și ambalaje alimentare rezistente la pete.

„PFAS-urile sunt o clasă de substanțe chimice create de om, care include PFOA, PFOS și GenX. Aceste substanțe chimice pot fi asimilate în corp în timp și pot duce la cancer, boli tiroidiene, leziuni hepatice, scăderea fertilității și dereglarea hormonilor“, se arată în comunicatul inițiatorilor legii, potrivit Aleph News.

blank