Featured, Medical

Atenție! Iarna crește riscul de a face atac de cord. Vezi cum te poți feri de acest pericol

În noiembrie 2019 a fost publicat un studiu în revista de specialitate JAMA Cardiology, studiu ce a analizat informațiile strânse de la peste 274000 de persoane din Suedia care au confirmat faptul că atacurile de cord sunt mai frecvente atunci când temperaturile scad sub 0, aceste date confirmând un alt studiu, publicat în 2015, de data aceasta în PLOS One, conform căruia iarna au loc cu o treime mai multe infarcte decât vara.

Cel mai mare factor de risc este cel biologic, deoarece temperaturile scăzute provoacă îngustarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creșterea tensiunii. În plus, iarna se înrăutățește și angina pectorală, iar inima trebuie să lucreze din greu pentru a menține temperatura corpului, deoarece dacă aceasta scade sub 35 grade Celsius, corpul devine vulnerabil în fața hipotermiei, care dăunează mușchilor din jurul inimii, potrivit feminis.ro.

Schimbarea stilului de viață
În timpul sezonului rece, activitățile considerate normale ajung să fie mai solicitante, deoarece mersul presupune uneori să treci prin zăpada și să te încordezi când e polei pe jos și simplul ieșit cu mașina din parcare necesită mai întâi deszăpezit cu lopata. În acest timp inima pompează sânge și oxigen către plămâni, iar când această activitate este îngreunată, apar problemele de inimă.

Mâncarea
Iarna oamenii stau mai mult în casă și mănâncă mai mult, mai ales de sărbători, dar alimentele grase și alcoolul, fără a fi urmate de exerciții fizice, duc la colesterol crescut și tensiune ce amenință buna funcționare a inimii.

Stres
Toate sentimentele acumulate de sărbători sporesc nivelul de hormoni ai stresului, dar tehnicile de meditație și activitățile recreative sunt benefice pentru a păstra starea de bine și a evita negativismul. Starea de spirit este deci influențată de toți factorii înconjurători: temperatură, lumină, activitate fizică, mâncare, însă poți evita complicațiile dacă urmezi câteva sfaturi oferite de cardiologi:

Îmbracă-te corespunzător – poartă căciulă, mănuși, șosete și haine groase, pentru a-ți păstra pe cât posibilul temperatura corporală.
Rămâi în interior – încearcă să stai în încăperi încălzite, iar dacă trebuie neapărat să lucrezi în exterior, ia-ți pauze mici și dese, pentru a te încălzi.
Evită să bei alcool – alcoolul are tendința să te facă să te simți încălzită pe moment, dar aceasta este o senzație periculoasă când ești afară.
Evită să dai mult cu lopata – această activitate îngreunează respirația și reduce cantitatea de oxigen ce ajunge la organele vitale.
Spală-te frecvent pe mâini – infecțiile respiratorii sporesc și ele riscul unui atac de cord, dar pot fi evitate printr-o igienă corespunzătoare.
Cere ajutorul – dacă resimți oricare dintre simptomele de mai jos, cere ajutor medical, indiferent de ziua săptămânii sau de oră.

Simptome ale unui atac de cord
Simptomele pot varia în funcție de vârsta și sexul pacientului, astfel:

greață;
vomă;
dureri în partea de sus a corpului, inclusiv mâini, spate, umeri, gât, fălci sau chiar abdomen;
respirație îngreunată;
senzație de presiune în piept;
senzație accentuată de oboseală;
amețeli;
transpirații reci.

blank