International, Stiri

Atentat terorist în China!

Se estimează că sunt 31 de morţi şi peste 90 de răniţi

 china_atentat

Treizeci și unu de persoane și-au pierdut viața și peste 90 au fost rănite în atentatul comis joi dimineață într-o piață în aer liber din Urumqi, reședința administrativă a regiunii musulmane Xinjiang, situată în vestul Chinei, au informat autoritățile, conform agenției Xinhua.

Atentat în China: Bilanțul provizoriu indică 31 de morți și peste 90 de răniți

Două vehicule 4×4 au lovit în mulțime, în timp ce din interiorul mașinilor au fost aruncate bombe artizanale, una dintre acestea sărind în aer, a informat Xinhua, citând martori oculari. În fotografii publicate pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter, se pot vedea flăcări pe o arteră cu trei benzi de circulație și un nor de fum care se ridică deasupra tarabelor dintr-o piață, în spatele unui baraj al poliției.

‘Au fost mai multe explozii puternice în piața de dimineață din fața Palatului Culturii din Urumqi’, a menționat autorul unui mesaj pe Weibo, adăugând că a văzut scena de la mai puțin de 100 de metri.

De peste un an, Xinjiang este scena recrudescenței violențelor dintre populația musulmană turcofonă de origine uigură, majoritară, și etnicii chinezi, mutați cu milioanele în ultimele decenii, comentează AFP.

Beijingul atribuie aceste violențe tendințelor separatiste și ‘teroriste’ ale fundamentaliștilor uiguri. Aceștia din urmă acuză autoritățile chineze că le reprimă cultura și religia.

Pe 30 aprilie, în ultima zi a unei vizite efectuate în regiune de președintele chinez, Xi Jinping, rebeli înarmați cu explozivi și cuțite au lansat un atac asupra gării din Urumqi, omorând o persoană și rănind alte 79. Doi atacatori și-au pierdut viața în momentul în care au încercat să detoneze explozivi.