Featured, International

Atacatorul din Strasbourg, ucis de politisti

După 48 de ore de căutări, individul care a împuşcat mortal 3 oameni şi a rănit alţi 11 marţi seara, în Târgul de Crăciun din Piaţa Kleber din Strasbourg, a fost neutralizat, anunţă ministrul de Interne Christophe Castaner. Atentatul – considerat de natură teroristă – este revendicat de gruparea Stat Islamic, care îl consideră pe agresor unul dintre ”soldaţii” săi.

Cherif Chekatt (29 de ani) a fost împuşcat mortal de Poliţie în noaptea de joi spre vineri, în cartierul Neudorf din Strasbourg. O patrulă de trei poliţişti a observat pe stradă un individ cu semnalmentele lui Chekatt. Dându-şi seama că a fost descoperit, suspectul a scos un pistol şi a început să tragă asupra lor.

”Poliţiştii au ripostat şi l-au neutralizat pe agresor, anunţă ministrul francez de Interne Christophe Castaner.

Peste 700 de poliţişti fuseseră mobilizaţi pe străzile din estul Franţei pentru prinderea lui Cherif Chekatt, suspectat că a deschis focul marţi seara, într-un târg de Crăciun din Piaţa Kleber din Strasbourg. Trei oameni au fost ucişi, iar 11 au fost răniţi, dar atacatorul a reuşit să fugă, după un schimb de focuri cu poliţiştii. Autorităţile franceze îl monitorizau de mai multă vreme pe tânărul de 29 de ani, care fusese deja condamnat de 27 de ori, încă de la vârsta de 13 ani, pentru diverse agresiuni şi jafuri în Franţa, Elveţia şi Germania şi îl suspectau de intenţii teroriste.

Ca de fiecare dată după astfel de incidente, gruparea teroristă autointitulată Statul Islamic îl revendică pe atacatorul din Strasbourg drept, ”unul dintre soldaţii săi”, potrivit site-ului agenţiei de ştiri Amaq, citat de Reuters.

Fără a prezenta vreo dovadă, Daesh a informat că atacatorul “a fost un soldat al Statului Islamic şi a efectuat operaţiunea ca răspuns la solicitările adresate cetăţenilor ţărilor din coaliţie” care luptă împotriva grupăriii militare în Siria şi Irak.

Guvernul de la Paris nu a ezitat să dea vina pe protestele Vestelor Galbene din ultimele săptămâni, care au obosit forţele de ordine şi le-au slăbit vigilenţa în prevenirea atentatelor teroriste. Joi, înainte ca atacatorul să fie ucis, purtătorul de cuvânt al executivului făcuse un apel la susţinătorii mişcărilor de protest să nu iasă în stradă sâmbăta aceasta, pentru a nu mări şansele agresorului de a dispărea definitiv. Serviciile de securitate franceze, care au dezvăluit că Cherif Chekatt ar fi strigat ”Allahu akbar!” înainte de a deschide focul în piaţa din Strasbourg, îl monitorizau, bănuindu-l de tendinţe de radicalizare.